A ZASE…
Ja už naozaj neviem… Som si vedomý, že tieto riadky nikdy neovplyvnia kvalitu a úroveň národných barmanských asociácií. Nemá to jednoducho zmysel a primárne mi ani o to nejde, nech si žijú svojim životom. Zaujal ma však tento článok na Barových novinách.cz o barmanskej súťaži RUDOLF JELÍNEK CUP, ktorá, ako sa uvádza v článku, privítala v Bukurešti profesionálnych barmanov z 5-tich krajín. Nedá mi, aby som na tomto mieste neupozornil na veľmi zaujímavé receptúry víťazných drinkov.
Citujem:
Vítězné receptury kategorie classicShort drink: Sweet Flight
Ingredience: 3 cl Plum likéru R. JELÍNEK, 1 barová lžička Sirupu Toffee Nut Monin, 0,5 cl Sirupu Strawberry Monin, 2 cl Sirupu Lychee Monin, 2 cl pomerančového džusu Beckers
Příprava: Shaker
Long drink: Coctail Rudolf
Ingredience: 2 cl Hruškovice Williams R. JELÍNEK, 3 cl Liqueuru Watermelon Monin, 1,5 cl Pure Mango Monin, 2 barové lžičky Sirupu Basil Monin, 1 cl Rantcho Lemon Monin, 15 cl ananasového džusu Beckers
Čo vás pri čítaní týchto víťazných receptúr napadlo? Tiež sa sami seba pýtate, že ako to môže dokopy chutiť? Možno teoreticky niekomu môže, len sa sám pre seba pýtam, či všetci, čo prišli do styku s cocktailom vedia, akú úlohu v drinku má zohrávať báza, aký más význam a na základe čoho potom vymýšľam drink. V short drinku sa spájajú chute slivky, karamelu a orechu, jahody, liči a pomaranča… v long drinku je zase hruškovica zabitá v chuti vodného melónu, manga, bazalkového a citrónového sirupu a bohate to je doliate ananásovým džúsom…
Myslím, že všetci členovia organizácií by mali začať čítať odborné časopisy, ktoré vysvetľujú, ako sa má stavať naozaj kvalitný cocktail. Inšpirácia je všade okolo nás, len si treba dať dole klapky z očí a otvoriť sa profesionalite.
Ak toto má odzrkadľovať kvalitu asociácie, ktorá združuje profesionálov, tak je tam potom niečo veľmi, veľmi choré…
Mám toho dosť schovaného v klávesnici, priznám sa, že som koniec článku aj zmazal, lebo v skutočnosti nemá zmysel niekoho poučovať a robiť sa múdry. Ale vnúrný pocit sa podeliť o svoj názor je silný, aj keď som ho musel trochu krotiť…
Posted by: Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
Ani neviem, ci sa vobec da z isteho portfolia nieco dobreho vymysliet, samozrejme pre “istych” ludi to bude vzdy dobre…..a to je to – OBMEDZENOST na sutaziach takehoto typu…smutne!