BAR MAGAZINE IDE DO SVETA!
Nezabudnem na jeden skvelý večer, keď sme sedeli v berlínskom bare Stager Lee a vášnivo diskutovali o tom, aké by bolo skvelé čítať Bar Magazine v angličtine. Slovenskí barmani v Londýne, medzi nimi dnes tí najrešpektovanejší tvrdili, že informáciami, ktoré tento časopis prináša, by bol dôstojným konkurentom existujúcim rešpektovaným barovým magazínom, dokonca by ich v niektorých aspektoch prevyšoval. Dvíhal som od údivu obočie, ale keď že chalani vedeli, o čom hovoria, s hrdosťou v srdci som prijal tento názor.
Od tohto krásneho večera už prešli asi dva-tri roky. Teším sa, že slovenský Bar Magazine má v očiach verejnosti takúto podporu. Vyjadrujú to ľudia nie len u nás, ale aj v susedných Čechách a barmani pracujúci v zahraničí v tých najlepších baroch. Nezriedka s týmto časopisom spolupracujú, čo je v dnešných časoch neklamným znakom nadstavenej vysokej kvality, ktorú ešte podčiarkujú prispievatelia zo zahraničia, ako sú Gary Regan, Angus Winchester, či Anistatia Miller a Jarred Brown.
Aj keď mi časovo dáva “Barmag” niekedy pekne zabrať, som šťastný, že môžem byť pri tom a spolupodieľať sa na jeho tvorbe. Dosť často sa mi stáva, že odovzdávam články na poslednú chvíľu, ale niekedy mám pocit, že napísanie článku je u mňa skôr stavom mysle, ako nejakej pracovnej rutiny. Niekedy len tak sedím pred klávesnicou, čakám, ale prsty, ktoré sú už nervózne napäté nedostávajú žiadny impulz. Vtedy sa to rodí veľmi ťažko.
Práve som skontroloval posledné číslo, ktoré sme vyrobili. Je tesne pred odchodom do tlače. A hovorím to zase, že sa mi zdá opäť skvelé a výnimočné a opäť o maličký kúsok lepšie, ako bolo to predošlé. /pozn. dokým som dopísal tento článok, aktuálne číslo, o ktorom hovorím už máte určite prečítané;)/
Pamätám sa na začiatky Barmagu. Sedel som s Vladom a Stanlym v Peoples, hovoria, že idú robiť barmanský časopis a či by so mnou mohli urobiť rozhovor. Vtedy som ešte netušil, že to bude do rubriky “First League”. K rozhovoru som ešte pridal článok o mníchovskom Októberfeste. Prišla ponuka na napísanie článkov do ďalšieho čísla a od tretieho som bol už členom redakčnej rady. Bolo úžasné byť pritom takmer od začiatku, úžasné byť pri realizácii Stanlyho nápadov, čo posúvalo časopis dopredu. Stanly sa významnou mierou zaslúžil o vznik tohto časopisu a o jeho kredite aj na medzinárodnej barmanskej scéne. O to väčšie boli moje obavy, keď som po jeho odchode nastúpil na miesto Odborného riaditeľa. Ja tieto “tituly” moc nemusím, mal som z toho viac obavy ako radosti, dokonca som bol ticho, keď uvedenie funkcie chýbalo v tiráži. Prišiel na to Vlado a pekne ma zvozil, či sa za to nebodaj hanbím… Nie, nikdy som sa nehanbil, práve naopak, je to vždy hrdosť, keď je tam napísané moje meno. Mal som skôr obavy, ktoré našťastie vyvrátili pozitívne reakcie.
Stále mám pocit, že je Bar Magazine z roka na rok lepší. Nie kôli mne. Ale kôli tímu ľudí, ktorí prinášajú svoje kreatívne nápady, kontakty a vedomosti. A s radosťou hovorím, že do tohto tímu patrím aj ja.
Tento ročník, ktorý začal pod vedením Lenky Jílekovej priniesol okrem článkov od hviezdnych autorov aj nové mená, ktoré nemusia byť nášmu čitateľovi na prvý pohľad známe, ale po prečítaní ich článkov je jasné, že títo ľudia vedia o čom hovoria. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že nášmu čitateľovi v malom slovenskom meste sotva má čo povedať prispievateľ z New Yorku, keď je na míle ďaleko nie len vzdialenosťou, ale aj mentalitou, či povahe zákazníkov. Nie je to celkom tak. Témy ako reč tela, alebo rady, ako dobre zostaviť cocktailové menu sú aj u nás neoceniteľné. A na to, že to dostáva čitateľ do schránky len vďaka registrácii v našom systéme si trúfam povedať, že sú doslova zadarmo. A to vám dnes dá len málokto…
Bar Magazine má dnes pred sebou druhú etapu svojho fungovania. Popri kvalitnej lokálnej verzii si už v týchto dňoch môžete kúpiť aj jeho digitálnu verziu v angličtine. Nie je to však iba preložené slovenské číslo, práve naopak, lokálna verzia čerpá z globálnej a Bar Magazine tak v oboch jazykoch prináša veľmi zaujímavé a prvotriedne informácie z diania svetovej barovej scény. Tieto dva koncepty nie sú však úplne rovnaké, lokálny samozrejme prináša aj informácie z diania u nás a naopak, digitálny formát dovoľuje obohatiť číslo o informácie a efekty, ktorých tlačová verzia z pochopiteľných dôvodov nie je schopná. Preto si napríklad drink od Jamieho Boudreaua môžte na svojom iPhone pomaličky točiť prstom a pozerať sa naň z každej strany, rozhovor s Tristanom z Whistling Shopu môžte nie len čítať, ale časť z neho si aj pozrieť naživo a určiťa sa budete usmievať, keď k nadpisu článku zrazu priletí motýlik, alebo stretnete chodiaceho slona. A to nehovorím o krásnych fotkách z londýnskych, austrálskych, či pražských barov. Fakt krásne a dokonale vystihujúce ich atmosféru.
Dovolím si tvrdiť, a to so všetkou skromnosťou, že nápis na obálke REVOLUTION nie je len témou aktuálneho digitálneho čísla, ale som presvedčený, že to naznačuje aj novú cestu v digitálnom barmanskom svete. A slovenský Bar Magazine je ten, kto s takouto formou prichádza ako prvý a to naozaj vo veľkom štýle, preto že odborným riaditeľom je svetovo uznávaný odborník Angus Winchester, čo je samo o sebe zárukou kvality. Ak k tomu pridáme zanietený tím pod vedením Lenky Jílekovej a neskutočne kreatívnych grafických umelcov z Hello a v tomto čísle aj z Milku, tak som si istý, že pozitívne reakcie na seba nenechajú dlho čakať. Rešpekt vzbudzuje už len tá neskutočne jedinečná obálka s Garym Reganom, ktorú si dokonca Gary dal na sociálnej sieti FB ako svoju profilovku…
Bar Magazine digital si určite najlepšie vychutnáte na iPadoch, ale ja si ho naplno užívam aj na iPhone, alebo na iPod touch. Jedno číslo stojí veľmi príjemných 1,59 Eur.
Ale to ešte nie je všetko! K Bar Magazinu dostanete vždy medzi číslami zdarma Bohemian Bar Magazine /BBM/! Ako už názov predpovedá, dočítate sa v ňom veľa zaujímavých vecí o Bohemian Bar Clube, ktorého stvoriteľ je môj drahý kolega a kamarát George Němec. BBM bude samozrejme o bohémoch, bohémskych barmanoch a Becherovke. Pred pár dňami som mal možnosť vidieť video s jedným “bohemian bartenderom”, ktoré bude súčasťou prvého čísla a hovorím, že sa máte na čo tešiť a že to jednoznačne stojí za to!
link: Bar Magazine Digital
Posted by: Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
Velký krok vpřed! Smekám a zároveň držím palce, aby se jedno číslo za druhým “načítalo” jak na běžícím pásu! 🙂
diky Ondro, dufam, ze bude. podporu to ma celkom slusnu…;)
V ktorom systéme sa môžem zaregistrovať ak chcem odberať barmagazin? Teda ako je to možné.
predplatne cez slovesnku postu a ak pracujes v nejakom bare, tak ho mozes dostavat priamo tam a zadarmo, staci ak sa zaregistrujes na stranke: http://www.redmonkeygroup.com/, najdi tam Barmagazine a Barmagazine vo vašom bare.
L.
Ahojte, chcem sa spytat, ako je mozne odoberat barmagazine? Skusal som uz 3x pisat email priamo na barmagazin co je uvedeny na casopise a zatial som nedostal odpoved :(. dikes. f.
ahoj Filip, uz som upovedomil distributora, pozru sa na to. diky moc!
Zdravim,
Pokusam sa zaregistrovat nas podnik do barmagazinu aby nam mohol chodit tento uzasny magazin. Pisal som uz aj email na barmagazin@barmagazin.sk ale neuspesne vyhodilo, ze tento email je nefunkcny a na stranke http://www.redmonkeygroup.com neviem najst registraciu. Za radu vopred dakujem.
S pozdravom Peter
Help!! Ako mam zaregistrovat podnik aby nam chodil tento uzasny magazin???
dobrý deň. chcela by som sa opýtať či nehľadáte šikovnú osôbku do Vášho umeleckého tímu Barkultur. Som mladá 24 ročná umelkiňa, ktorá je zaujatá Vašou umeleckou tvrobou v časopise Bar magazine. Môžem Vám poslať aj pár mojich kresieb charakterov a iných umeleckých návrhov. Som šikovná pracovitá s bohatou fantáziou, ktorú by som Vám rada odprezentovala. Ak budete mať záujem, čo budem veľmi potešená, pošlem Vám moje vecičky. Za zhliadnutie nič nedáte 🙂
Ďakujem moc krásne za skorú a pozitívnu odpoveď
S pozdravom Veronika Budaiová ( Vaša nová kolegyňa 😉 )
prajem krásny zvyšok dňa
Umelkíň nie je nikdy dosť.
Krásny večer prajem. Mal by som záujem o Váš barmagazin. Bola by nejaká možnosť posielať časopis pravidelne na adresu do prevádzky ?
Ďakujem zatiaľ príjemný večer prajem