BARMANSKÉ VIANOCE SÚ TU!
Teším sa. Veľmi. Teším sa, preto že sa stretnem so super ľuďmi, ktorí prijali moje pozvanie. Uvidíte za barom zakladateľov tohto milého podujatia, Georga Němca a Katku Kluchovú. Tí boli úplne prví a napádali ma už v Berlíne na Barconvente. Mal som vtedy plnú hlavu nápadov a tváril som sa veľmi tajnostkársky, no nakoniec – skutek utek, ako by povedali oni… 🙂
Moc si vážim, že mi hneď po zverejnení prvého článku na blogu písal Stan, aby som s ním rátal. Je to stálica našich Vianoc a neúnavný podporovateľ a vizionár slovenskej barovej scény. Povedzme si otvorene, že by mohol čas tráviť aj v inom, vychytenejšom bare, preto si jeho prítomnosť nesmierne vážim. No a kto ho ešte nevidel za barom tancovať, prišiel oveľa. Tak, ako to dokáže on, je jedinečné!
Stálicou je aj Zoltán Nagy z budapeštianskeho Butique Baru a najnovšie mu do portfólia pribudol aj Bitter Mendez vo Viedni, preto je jeho účasť pri manažovaní dvoch barov o to vzácnejšia. Ak vám náhodou počas večera pristane vo výstrihu kocka ľadu, môžte si byť istí, že je Zoltán niekde nablízku.
Aj keď Erik Lorincz tento rok nebude môcť prísť, čo sa dalo z pohľadu managovania jeho nového Antique Baru aj predpokladať, legendárne biele sako z American Baru v Savoyi budete môcť za barom vidieť aj tento rok! Oblečený v ňom bude senior bartender Martin Hudák. Martin je úradujúci majster sveta v miešaní kávových drinkov v kategórii Coffee in Good Spirits, tak je isté, že jeho drink bude obsahovať kávu.
No a šiestym barmanom, ktorý vám bude tento rok na Vianoce robiť spoločnosť je Jan Braniš, dlhoročný barman legendárneho pražského Bugsy`s baru, ktorý je aj najstarším fungujúcim barom v Československu, vôbec najstarší cocktailový bar po revolúcii a Honzo je služobne najstarším členom teamu!
Honzova návšteva je pre mňa vzácna z niekoľkých pohľadov. Jednak preto, že Bugsy`s bar je pre mňa ikonou, vzorom a stále českou jednotkou na barovej scéne. Každá jedna návšteva je pre mňa sviatkom a som tu vždy svedkom perfektnej pohostinnosti, servisu a dokonale vyladených drinkov. Honzu už za barom uvidíte iba zriedkavo, preto že bar už manažuje a je spolumajiteľom ďalšieho konceptu Špejle, ktorý určite pri najbližšej návšteve Prahy nevynechajte.
No a k našim hosťom sa pridám ja.
Dlhšie som rozmýšľal, ako zlepšiť večer hlavne z nášho, barmanského pohľadu. Napadlo ma to v jednu noc, keď som pod tlakom rôznych udalostí nemohol v noci zaspať. Nevedel som, ako uchopiť tento večer, kedy máme síce za barom šiestich barmanov, ale z hľadiska kapacity baru a aj obmedzeného počtu nášho domáceho personálu je veľmi ťažké udržať prehľad a štandart. V prvom rade nám ide o to, aby sme si to všetci užili z oboch strán. Podľa nadšených osobných reakcií, mailov a správ sa dá predpokladať opäť plný dom a jedinečná atmosféra. Je to barmanský večer organizovaný barmanmi pre barmanov a ich hostí. Je krásne, že sa to u nás zmieša dokopy, a keď si pozriete fotky z minulého roku, je jasné, že takýto nával sa dá len ťažko zvládnuť pri plnej ponuke portfólia baru a plniť individuálne priania, preto dúfam že pochopíte špeciálne pravidlá ortodoxného american baru a vyhradzujeme si v tento večer vám možno na niektoré vaše priania odpovedať, že to žiaľ nie je možné.
PRAVIDLÁ:
- Každý drink bude stáť jeden žetón. Jeden žetón bude stáť 5 eur a budete si ho môcť zakúpiť po celý večer u štyroch hostesiek, ktoré sa budú pohybovať celý večer po Záhire. Žetón sa podá barmanovi, alebo čašníkovi vždy pri objednávke koktejlu. Tipy v hotovosti pre personál nie sú zakázané.
- Žiadne kapučíno, latte a ani filter! Jedine espresso, ak veľmi chcete, tak s trochou mlieka. Bude zadarmo. Mlieko. A aj káva.
- Žiadne víno! Vínom baru je Champagne nie len podľa Louisa Bunuela – legendy umeleckého a barového prostredia, ale aj podľa nás. Rozlievame Mumm Champagne. Pohár za jeden žetón. Dobrá cena.
- Každý z barmanov bude pripravovať jeden svoj drink. Iné drinky barmani pripravovať nebudú. Zabudnite v tento večer na Green Park a Corpse. Povinné drinky ako Negroni a GinTonic Ti budem pripravovať ja, alebo jeden z našich barmanov tak, ako ich robíme v Záhire.
- Barmani sa budú za barom striedať, aby sa mohli s Vami porozprávať, či dať si drink. Preto sa môže stať, že ten tvoj drink, ktorý si ešte nevyskúšal už nebude v ponuke.
- Ak ešte nemáš rezerváciu, urob tak čo najskôr, miesta nie je veľa. Rezervácie na bare nie sú možné. Ak budete mať šťastie, alebo prídete skoro a dostanete sa k baru ako prví, mysli aj na svojich kolegov, ktorí by chceli tiež barmanov pozdraviť a objednať si drink priamo u nich, preto sa neopieraj o bar celý večer.
- Nabite si telefóny. Foťte, kamerujte, instagramujte, robte stories, dajte svetu vedieť, že ste s nami, máme z toho radosť!
ps: pripomínam, že workshopy tento rok nebudú. Začíname o 19.00
rezervacie na: barmanskevianoce@barkultur.sk
Luboš Rácz
Dobry den, poprosil by som rezervovať stol pre 4 osoby dakujem
rezrvujte si prosim mailom na: barmanskevianoce@barkultur.sk
diky moc!