Posted by Luboš on 4th január 2018

BARMANSKÉ VIANOCE SÚ TU!




Teším sa. Veľmi. Teším sa, preto že sa stretnem so super ľuďmi, ktorí prijali moje pozvanie. Uvidíte za barom zakladateľov tohto milého podujatia, Georga Němca a Katku Kluchovú. Tí boli úplne prví a napádali ma už v Berlíne na Barconvente. Mal som vtedy plnú hlavu nápadov a tváril som sa veľmi tajnostkársky, no nakoniec – skutek utek, ako by povedali oni… 🙂
Moc si vážim, že mi hneď po zverejnení prvého článku na blogu písal Stan, aby som s ním rátal. Je to stálica našich Vianoc a neúnavný podporovateľ a vizionár slovenskej barovej scény. Povedzme si otvorene, že by mohol čas tráviť aj v inom, vychytenejšom bare, preto si jeho prítomnosť nesmierne vážim. No a kto ho ešte nevidel za barom tancovať, prišiel oveľa. Tak, ako to dokáže on, je jedinečné!
Stálicou je aj Zoltán Nagy z budapeštianskeho Butique Baru a najnovšie mu do portfólia pribudol aj Bitter Mendez vo Viedni, preto je jeho účasť pri manažovaní dvoch barov o to vzácnejšia. Ak vám náhodou počas večera pristane vo výstrihu kocka ľadu, môžte si byť istí, že je Zoltán niekde nablízku.
Aj keď Erik Lorincz tento rok nebude môcť prísť, čo sa dalo z pohľadu managovania jeho nového Antique Baru aj predpokladať, legendárne biele sako z American Baru v Savoyi budete môcť za barom vidieť aj tento rok! Oblečený v ňom bude senior bartender Martin Hudák. Martin je úradujúci majster sveta v miešaní kávových drinkov v kategórii Coffee in Good Spirits, tak je isté, že jeho drink bude obsahovať kávu.
No a šiestym barmanom, ktorý vám bude tento rok na Vianoce robiť spoločnosť je Jan Braniš, dlhoročný barman legendárneho pražského Bugsy`s baru, ktorý je aj najstarším fungujúcim barom v Československu, vôbec najstarší cocktailový bar po revolúcii a Honzo je služobne najstarším členom teamu!
Honzova návšteva je pre mňa vzácna z niekoľkých pohľadov. Jednak preto, že Bugsy`s bar je pre mňa ikonou, vzorom a stále českou jednotkou na barovej scéne. Každá jedna návšteva je pre mňa sviatkom a som tu vždy svedkom perfektnej pohostinnosti, servisu a dokonale vyladených drinkov. Honzu už za barom uvidíte iba zriedkavo, preto že bar už manažuje a je spolumajiteľom ďalšieho konceptu Špejle, ktorý určite pri najbližšej návšteve Prahy nevynechajte.
No a k našim hosťom sa pridám ja.

Dlhšie som rozmýšľal, ako zlepšiť večer hlavne z nášho, barmanského pohľadu. Napadlo ma to v jednu noc, keď som pod tlakom rôznych udalostí nemohol v noci zaspať. Nevedel som, ako uchopiť tento večer, kedy máme síce za barom šiestich barmanov, ale z hľadiska kapacity baru a aj obmedzeného počtu nášho domáceho personálu je veľmi ťažké udržať prehľad a štandart. V prvom rade nám ide o to, aby sme si to všetci užili z oboch strán. Podľa nadšených osobných reakcií, mailov a správ sa dá predpokladať opäť plný dom a jedinečná atmosféra. Je to barmanský večer organizovaný barmanmi pre barmanov a ich hostí. Je krásne, že sa to u nás zmieša dokopy, a keď si pozriete fotky z minulého roku, je jasné, že takýto nával sa dá len ťažko zvládnuť pri plnej ponuke portfólia baru a plniť individuálne priania, preto dúfam že pochopíte špeciálne pravidlá ortodoxného american baru a vyhradzujeme si v tento večer vám možno na niektoré vaše priania odpovedať, že to žiaľ nie je možné.

PRAVIDLÁ:

  1. Každý drink bude stáť jeden žetón. Jeden žetón bude stáť 5 eur a budete si ho môcť zakúpiť po celý večer u štyroch hostesiek, ktoré sa budú pohybovať celý večer po Záhire. Žetón sa podá barmanovi, alebo čašníkovi vždy pri objednávke koktejlu. Tipy v hotovosti pre personál nie sú zakázané.
  2. Žiadne kapučíno, latte a ani filter! Jedine espresso, ak veľmi chcete, tak s trochou mlieka. Bude zadarmo. Mlieko. A aj káva.
  3. Žiadne víno! Vínom baru je Champagne nie len podľa Louisa Bunuela – legendy umeleckého a barového prostredia, ale aj podľa nás. Rozlievame Mumm Champagne. Pohár za jeden žetón. Dobrá cena.
  4. Každý z barmanov bude pripravovať jeden svoj drink. Iné drinky barmani pripravovať nebudú. Zabudnite v tento večer na Green Park a Corpse. Povinné drinky ako Negroni a GinTonic Ti budem pripravovať ja, alebo jeden z našich barmanov tak, ako ich robíme v Záhire.
  5. Barmani sa budú za barom striedať, aby sa mohli s Vami porozprávať, či dať si drink. Preto sa môže stať, že ten tvoj drink, ktorý si ešte nevyskúšal už nebude v ponuke.
  6. Ak ešte nemáš rezerváciu, urob tak čo najskôr, miesta nie je veľa. Rezervácie na bare nie sú možné. Ak budete mať šťastie, alebo prídete skoro a dostanete sa k baru ako prví, mysli aj na svojich kolegov, ktorí by chceli tiež barmanov pozdraviť a objednať si drink priamo u nich, preto sa neopieraj o bar celý večer.
  7. Nabite si telefóny. Foťte, kamerujte, instagramujte, robte stories, dajte svetu vedieť, že ste s nami, máme z toho radosť!

ps: pripomínam, že workshopy tento rok nebudú. Začíname o 19.00

rezervacie na: barmanskevianoce@barkultur.sk

Luboš Rácz

 

 

2 komentáre

  • Ronald píše:

    Dobry den, poprosil by som rezervovať stol pre 4 osoby dakujem

  • Post your comments