BEEFEATER 24 BARTENDER COMPETITION
Pôvodne som ani nemal v úmysle sa obzerať za touto súťažou. Na modrej sociálnej sieti ste už určite zaregistrovali mnoho pozitívnych ohlasov…
Veru, skvelá organizácia, výborný výber miesta, kvalitný brand a k tomu perfektný servis nie len pre porotu, ale hlavne pre súťažiacich, ktorí si ho naozaj užili.
Z pohľadu slovenskej účasti ma zaujala však iná vec, ktorá ma napadla až dnes ráno, keď som s vďakou odpisoval českej Brand Ambassadorke pre Beefeater gin Katke Kluchovej.
Neuvedomil som si to hneď v ten súťažný večer, preto že som bol trošku sklamaný. Sklamaný slabou angličtinou slovenských barmanov, keď zo šiestich súťažiacich hovorili anglicky iba dvaja. Aj keď to nakoniec nebolo až také podstatné, je to len fakt, ktorý mi udrel do očí s porovnaním s českými kolegami. Bol som sklamaný trochu aj výkonmi, ktorým nemožno uprieť snahu a chuť niečo ukázať. O chybách som hovoril priamo pri vyhlasovaní výsledkov a boli adresované hlavne súťažiacim, preto by mali zostať hlavne v ich hlavách v prípade, že ich považujú za opodstatnené a správne. Potešil ma však používanie pekného skla a inventáru, v čom vidím určitý posun, ale to zďaleka nestačí.
Prečo však pokladám ja angličtinu za takú podstatnú? Preto že dnes sa v našich súťažiach stáva pravidlom, že vždy v porote sedí aspoň jeden prestížny porotca hovoriaci výlučne anglicky. A je nepísaným pravidlom, že jeho názor má takmer vždy najvyššiu váhu. A ako môže barman zaujať porotcu svojou osobnosťou a tým, čo vytvoril, keď nehovorí jeho jazykom? Z časti môže, ale vždy je v nevýhode oproti tým, čo jazyk ovládajú… Tu musím vyzdvihnúť prejav Adama Hrapka, aj keď to žiaľ víťazstvo nezaručovalo, podobne ako u Zdenka Michlíka.
Uvedomil som si ale aj jednu veľmi podstatnú a hlavne pozitívnu vec. Že sa tu objavili noví barmani. Mladí, ktorí zbierajú skúsenosti. Pre Martina Výbocha z reštaurácie Riverside v Nitre, Martina Župinu z Cuba Libre, sympatického Kamila Stupavského z Foo Zou to bola vôbec prvá vážnejšia súťaž, vlastne sú to mená, o ktorých sme doteraz nepočuli. Veľmi fandím týmto mladým chalanom a dúfam, že sa aj napriek množstvu chýb a veľkej dávke stresu nenechajú odradiť a budú na sebe ešte viac pracovať nie len v baroch, ale aj mimo neho. Ak sa zlepší práca s náradím, s ľadom a bude sa viac rozmýšľať o hlavnom produkte a o hlavnej téme danej súťaže a pridá sa k tomu lepšie zvládnutie angličtiny, úspech sa určite dostaví. A možno nejde až tak o ten úspech. Ide predovšetkým o tom, aby ste spoznali kolegov, aby ste zapadli do úžasnej česko-slovenskej komunity, ktorá sa tu vytvára! Teším sa veľmi tomuto prístupu a úprimne držím palce. Aj keď vystúpenie slovenských barmanov mohlo v porovnaní s českými kolegami vyznieť z časti ako menej atraktívne a profesionálne, po počiatočnom sklamaní som optimista a teším sa z mladých barmanov. Prajem im veľa výdrže a chuti sa zlepšovať a aby sa hlavne nenechali odradiť neúspechmi. Na tie sa rýchlo zabudne a im sa na ďalšej súťaži pridá radosť z toho, že sú o niečo lepší ako na tej minulej.
Na druhej strane mi však nezchádza z mysle jedna dôležitá vec. Na každej takejto súťaži prezentujeme slovenský bartending do sveta. Porotca ako Sebastian Hamilton, globálny brand ambassador Beefeateru bude niesť pozitívne a aj negatívne dojmy zo súťažiacich do celého barmanského sveta. Z veľkej časti sme na tejto súťaži prezentovali slovenskú barovú kultúru. A treba si úprimne povedať, že sme tu ťahali za veľmi krátky koniec.
Pevne verím, že na nadchádzajúcej Havana Grand Prix, ktorej finále sa uskutoční 28.11.2013 tiež spoločne s Čechmi v Prahe sa popri mladých barmanoch ukážu aj naši najlepší slovenskí barmani a popri Marošovi Dzurusovi ochutnáme skvelé drinky od Tomáša Čambala, Roba Šajtlavu, Martina Hudáka, Šabana, Tonyho Velicha, Miška Kobzu, Lukáša Valla, Tomáša Mitríka a mnohých ďalších, ktorí ma v tomto momente nenapadnú, ale ak ich uvidím v predkole, budem naozaj rád, že majú chuť skvalitniť domáce postavenie slovesnkého bartendingu, od ktorého sa očakáva oveľa viac, ako v súčasnosti ponúka. A všetci veľmi dobre vieme prečo…
Posted by: Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
Gratulujem Marošovi k úspechu a som rád že sa objavili nové tváre na sútaži Beefeater 24.Každopádne o Havanu ideme zabojovať všetci tak verím že sa tam vidime:)
Budem tam!;)