JE GASTRO ŤAŽKÉ?
RADOSŤ Z PRÁCE v gastronómii môžete mať iba vtedy, keď ju začnete brať vážne. Keď v nej naozaj chcete byť dobrí.
Keď každý deň vnímate ako príležitosť ukázať ľuďom, ako dobre ovládate svoje remeslo, ako viete jasne odpovedať, keď sa vás hosť pýta na fľašu whisky, ktorú práve držíte v ruke, či na kávu, ktorú má práve v šálke. A vy si užívate príležitosti ukázať, že mu dokonca viete ponúknuť ešte niečo lepšie, ako si objednal. Nemusí hneď, stačí na druhý krát, keď príde znovu, aby o tom vedel. Zaujímavejšiu kávu, kvalitnejší čaj, staršiu whisky, či Martini na ešte suchšom gine. Slová uznania sa dostavia. A vtedy budete mať úprimnú radosť z toho, čo robíte.
Voľakedy som kritizoval sociálne siete. Hlavne vtedy, ak realita nezodpovedala prežitej skutočnosti. Teraz, keď naozaj žijete gastronómiou, spoznáte novú kávu, zlepšite sa v jej príprave, objavíte nový mezcal, urobíte z neho drink, z ktorého je váš hosť nadšený, podeľte sa o to aj s ostatnými, ktorí v ten večer u vás v bare neboli. Máte jedinečnú možnosť, my sme takú nemali! Hoci aj to malo svoje čaro, keď si tam nebol, nezažil si, nevidel si, mal si pocit, že si prišiel o veľa. Teraz je ale ten dosah neporovnateľný. A nemajte pocit, že niečo robíte zadarmo. Že robíte nadprácu, že na vás niekto iný profituje. Nerozmýšľajte takto, lebo sa nikam nepohnete. Robte to spontánne, lebo to tak cítite, lebo si myslíte, že toto by mali ľudia vidieť, lebo vám to príde zaujímavé. Lebo váš život a vaša práca presne taká je.
Hľadajte nové veci každý deň. Stretávajte sa s rovnako zmýšľajúcimi ľuďmi, inšpirujte sa nimi, počúvajte ich a zaraďte si ich vedomosti na zoznam ešte nespoznaného, ktorý však v najbližeš dobe odpíšte do minulosti. Dávajte o sebe vedieť, iba tak k sebe pritiahnete rovnako zmýšľajúcich ľudí. Čím viac budete mať takýchto ľudí okolo vás, tým lepšie sa vám bude pracovať, tým viac sa budete do práce tešiť, tým vám čas strávený v práci bude menej vadiť, bude vám aj pripadať menej náročný. Budete si dodávať navzájom energiu, budete sa povzbudzovať, vyslovovať uznania, ale aj dobre mienené kritiky v tom, čo je treba zlepšiť, lebo aj cez toto sa všetci učíme. Postupne, aj keď to trvá veľmi dlho, si vybudujete okolo seba svoj tým, ktorý je nepostrádateľný na to, aby ste dokázali napredovať. Nie však iba osobitne. Ako celok. To je veľmi podstatné. Aj keď sa internetovému svetu ukazujete vy sami ako osobnosť, reálny svet od vás očakáva práve spoluprácu s teamom. Aby ste ho rešpektovali, aby ste cítili potreby ostatných a aj ich snahu niečo zmeniť k lepšiemu. A po dohode našliapnuť plnou silou a energiou, preto že ste si istý, že to má zmysel. Niekedy ste leader, inokedy sa ukážete ako človek, ktorý nemá problém odmakať aj menej atraktívnu prácu a tým, že si aj túto časť odrobíte najlepšie ako viete, potvrdíte, že ste tým naozajstným a správnym lídrom a vzorom pre ostatných. V neposlednom rade ukáže, že to isté očakáva aj od ostatných.
Nikdy nemajte pocit, že to robíte pre niekoho. Objavte v sebe to zásadné, že to robíte hlavne pre seba. Že vy ste sa dnes zlepšili, lebo ste oprášili starý drink, alebo perfektne nastavili kávu tak, že vám za to hostia píšu správy a ďakujú. Za obyčajnú kávu, za obyčajný drink, ktorí predávajú všade, ale len vy ste ho dokázali urobiť výnimočným. Že vám záležalo na tom, čo dávate von v šálke a v pohári, záležalo vám na tom, aby ste hosťa obslúžili rýchlo a pozorne aj v tom najväčšom návale, dokonca ste mu ešte aj v tej plnke na vyniesli na terasu stôl miesto toho, aby ste ho poslali do vnútra, lebo vonku máte beznádejne obsadené.
Nebojte sa, hosť to vidí. Pozorných hostí je viac než dosť. Nepozorní a povrchní nám zase nestoja za to, aby sme sa my znižovali na ich štandart. Preto že my im ho ukazujeme. My im ukazujeme, že práve takto to má vyzerať, oni sú tí, čo sa od nás učia. Štýlu, kvalite, presnosti, profesionalite, rýchlosti, slušnosti, srdečnosti, niekedy vážnosti aj to ako si zachovať chladnú hlavu v tom najväčšom strese. Učia sa od nás, ako sa dokážeme prispôsobiť rôznym typom a potrebám ľudí a to aj pod tlakom, ktorí na nás vytvárajú.
Gastronómia dokáže byť naozaj ťažká, namáhavá, podradná, slabo zaplatená. Ale iba pre tých, ktorí v nej nenašli nadšenie. Pre všetkých ostatných je presným opakom.
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
No comments yet!