MADE IN SK
Dobrých barov je žalostne málo. Ešte dokokonca menej, ako pred piatimi rokmi, kedy sláva slovenského bartendingu presiahla jeho územné hranice. Dnes sa nemáme možnosť popýšiť takým barom, kôli ktorému by k nám cestovali barmani minimálne z Európy. aby na vlastné oči zažili to, z čoho sa oplatí inšpirovať a priniesť to za svoje bary.
O tom, že máme slovenských barmanov, ktorí inšpirujú ostatných na celom svete vieme. Žiaľ, ani jeden z nich nepracuje na Slovensku. A ani sa na Slovensko vrátiť nechystá.
Na slovenskú barovú scénu rezignovali, tí najlepší z časovej zaneprázdnenosti nemajú možnosť ani čokoľvek na nej zlepšovať a meniť. Samozrejme im len ťažko dáme takú atraktívnu ponuku, ktorá by bola hodná ich celosvetovo uznávaného mena.
V súčasnej dobe sa nedeje nič zásadné. Máme jeden kvalitný bar v Bratislave, dva v Prešove, jeden v Nitre. Každý má niečo, čím sa chce presadiť, aby bol rešpektovaný, ale aj niečo, čím sa prispôsobuje lokálnemu zákazníkovi, na ktorom je samozrejme závislý.
Nie že by ďaldšie bary v týchto mestách boli zlé. Ale príliš sa nepozerajú na to, aby posúvali povedomie o kvalitnej barovej kultúre. V niektorých baroch napríklad v Košiciach, či v Bratislave sa dá dostať reletívne kvalitný klasický cocktail, či zachytiť prvky kvalitného baru. Len robia pri svojeje práci množstvo chýb, ktoré vyznievajú často až amatérsky a cieľ zisku predčuje všetko ostatné.
V slovenských baroch mi toho veľa chýba. Napríklad pekné sklo, v ktorom by som si vychutnal dobre pripravený drink. Chýba mi pekné pracovné náradie, s ktorým by aj vedeli barmani pracovať. Chýba mi naozajstná barová atmosféra, chýba mi ocenenie dobrej barmanskej roboty a vybalansovaného drinku v podobe vyššej predajnej ceny a následného adekvátneho ohodnotenia toho, kto drink vyrába. Chýba mi nápad v konceptoch a v interiéroch, chýba mi čistý vzduch a príjemný servis. Chýba mi kvalitný ľad, čerstvé šťavy v drinku a zaujímavé spirity, ktoré by len nestáli na policiach, ale sa aj pili. Chýba mi kvalitný klasický cocktail, pripravený so všetkou starostlivosťou, čo k nemu patrí. Chýba mi sila presadiť takéto štandarty, bez ktorých by sa BAR nemal volať BAROM, ale iba krčmou.
Takmer všetky bary pripravujú drinky prispôsobené štandardom práce 20-ročného barmana. Mladí chlapci, ktorí si myslia, že zjedli všetku múdrosť sveta a myslia si, že sú na vrchole svojich komunikačných a praktických schopností. Nemajú starších kolegov, ktorí by ich zdrao uzemnili a ktorí by im nie len ukázali ako dobre zarobiť, ale hlavne posúvať povedomie o našej profesii na vyššiu úroveň. Áno, tieto bary sú uvoľnené a napriek kritike, ktorú počúvam zo strany hostí sú na moje počudovanie aj plné. Príčina je v zákazníkovi. U nás na rozdiel od iných krajín nefunguje ochrana trhu, ktorá tiež inde nie je daná zákonom, ale mentalitou ľudí. Tí nekupujú tovar, ktorý je vyrobený povrchne s jediným cieľom – predávať čo najviac.
Tak že ak sa nezmení zákazník, nezmení sa v podstate nič.
Je úplne smiešne, že si u nás otvárajú bary podnikatelia, ktorí si najmú nevyzretých miešačov a dajú sa nimi viesť! Dajú sa od nich poučovať, čo všetko vo svojich baroch potrebujú, aby mohli miešať drinky. Najhoršie na tom je, že si ich sami vyberajú v iných baroch. bez toho, aby profesionálne vedeli odhadnúť ich schopnosti. Na to zďaleka nemajú, lebo sa tomu nerozumejú.
Potom tie bary aj tak vyzerajú. Gumy s logom, poháre s ďalším a v nich zase úplne iný brand. A po čase ich nevyzretosť pochopia a spolupráca prestáva fungovať.
Aké je riešenie? Len také, že hosť rozhodne, že nebudú fungovať povrchné prevádzky a podnikatelia si prestanú myslieť, že na bare sa dá dobre zarobiť. Preto že aj bankári a finančníci pochopili, že gastronómia na Slovensku je veľmi rizikový biznis… Ten náš barový nevynímajúc.
Celú, neskrátenú verziu si prečítate v BarMagazine č.36
posted by: Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
No comments yet!