NA NEDEĽU VEČER
Je dosť pravdepodobné, že nasledujúce riadky ste už odomňa čítali. Našiel som ich v spomienkach na fejsbúku, ktoré nám táto sieť pravidelne vyhadzuje v rámci svojich služieb. Ak je to dobré, tak to zazdieľate a pripomeniete. Tento “status” si však zaslúži oveľa viac, lebo by bola veľká škoda ho nechať utopiť na sociálnej sieti. Aspoň pre mňa, lebo mi pripomína pekné časy a atmosféru, ktorá nám teraz veľmi chýba.
Ako trávite nedeľný vecer? Ja obyčajne doma. Užívam si chvíle na gauči s rodinou. Pre človeka, ktorý pracuje vačšinu svojho času, môže byt aj takáto činnosť vzácna.
Niekedy však môže mať nedeľa večer aj inú atmosféru.
Občas, keď natrafíte na dobré miesto, možete byť aj sami a vôbec vám to nebude vadiť.
V nedeľu večer, teda keď nechcete byť doma, nemáte ani veľa možností. Možete ísť do kina, ale pri tých párikoch držiacich sa počas filmu za ruky sa môžete cítiť trochu nepatrične. Možete ísť aj do divadla, alebo na nejaký koncert, ale nemáte sa s kým podelit o svoje pocity.
Ideálnym miestom samoty pre nedeľný vecer je bar. Nie však hocijaký. Bar musí byť tmavý. Tmavé stoličky, tmavá barová doska, tlmené žlté svetlo. Hudba nereve. Počujete ju niekde v pozadí, nepoznáte ju, lebo to nehrajú na Exprese. Može to byť aj taká, ktoru si nepustite v aute, ale nevadí vám to.
Nesadáte si k baru.
Samota sa vychutnáva pri malom stolíku niekde vzadu. Keď že bar nie je veľký, vidíte aj na bar a barmana.
Vnímate aj rozhovory ostatnych hostí, ale bar v nedeľu nie je plný. Oveľa viac počujete vlastné myšlienky, ktoré preruší len čašník, čo je zároveň aj barmanom. Objednavám si Stinger. Ani by som si na neho nespomenul, keby ho tu nemali v lístku zaradených v skupine favoritov baru. Stará klasika, ktorú si pamätám z mojej prvej barovej knižky. Nájdete ho vlastne v každej, ale nepije ho takmer nikto. Ja som ho za dvadsať rokov, čo stojím za barom, robil snáď iba raz.
Sám som si ho neobjednal nikdy. Príliš jednoduché, možno až obyčajné. Brandy a mätový likér vymiešaný na ľade. Žiadne blbosti okolo. Žiadne home made výstrelky ani servis vo vodnej fajke tento drink nenosí. Nenechá sa znevážit ani nejakým citrusovým olejom z kôry.
Sladkosť drinku vyvažuje príjemná mätová chuť. Keď pustí trochu vody je krásne jemný. Tento drink nie je na piatok večer a asi vám ani nebude chutiť len tak. Na tento drink musíte byť v tom správnom bare, lebo tie, ktoré si to zaslúžia musíte dnes naozaj hľadať, alebo musíte mať na ne doporučenie od tej správnej osoby.
Určite vzbudíte pozornosť čašníka, preto že tento drink si nikto neobjednáva. Čašník je milý. Nepamätá si ma, aj keď sme sa už raz stretli. Teda ja jeho viac krát, on mňa iba raz v Bratislave, keď som dostal vytúženú ponuku stať sa jeho kolegom. Čašník je jeden z ľudí, ktorí ma tiež dosť ovplyvnili v tom, ako pristupujem k svojej praci, aký štýl baru mi je blízky. Čašníka nenájdete na fejsbúku ani instagrame. Keď ho chcete stretnúť, choďte za ním do baru. A objednajte si Stinger, pochváli váš alebo si nechajte poradit nejaku dobru whisky. V tej sa naozaj vyzna, napisal o nej knihu. Pan Stefan Gabanyi… díky moc za krásny večer!
PS: Na tento drink potrebujete naozaj dobrý mätový likér. Ten úplne číry, na zelený zabudnite. Je trochu problém ho zohnať. Vlastne podľa mojich vedomostí úplne nemožné. Ale poradím vám. Zoberte si Žufánkovu Marockú Nana Mátu, čo je jeho 42% redestilovaný mätový macerát a zrieďťe si ho so sirupom z bieleho trstinového cukru.
Mníchov, 27.11.2016
PS2: dnes sa do tohoto baru chodí aj na guláš. Barové jedlo v podaní pána domu. Ak prídete v neskorú nočnú hodinu, /teda nie počas týchto šialených dní/, okrem teplého jedla, čapovanej Plzne a prvotriednych klasických koktejlov tu stretnete aj veľa kolegov z mníchovských barov, ktorý už zatiahli roletu. Ale to už nie je nedeľa. To už je téma na iný článok.
Posted by: Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
No comments yet!