Latest Posts

Posted by Luboš on 26th september 2024

NÁVRAT 1000 ROČNEJ VČELY

Konečne pod veľmi dlhom čase mám trochu času a hlavne voľnejších myšlienok pripravených na písanie, tak sa chcem s vami všetkými podeliť o drinky, ktoré boli súčasťou nášho Legacy menu vytvorené v spolupráci s Martinom Hudákom. Myslím si, že každý jeden má svoju hodnotu, získal si svoje publikum a verím, že vďaka tomuto blogu nezostanú v zabudnutí a budú dohľadateľné, aby sa mohli pri nejakej príležitosti reprodukovať. Rád by som prezentoval postupne každý jeden, a na záver zhrnul celý pocit z Legacy Menu 2024. Na začiatok ale musím hneď poďakovať partnerovi Mast-Jägermeister, ktorý nás podporil a hneď od začiatku bol tejto myšlienke veľmi nadšený. A s veľkou radosťou sme začali nanovo, špeciálne pre toto menu pracovať so značkami Jägermeister Manifest, Monkey Shoulder, Glenfiddich 12 y.o; Gin Sul, Hendrick’s gin a Reyka Vodka.

Continue Reading
Posted by Luboš on 3rd apríl 2024

PROTI PRÚDU

Počas minulých dvoch týždňov som sa zúčastnil dvoch gastro súťaží pre študentov na hotelových školách v Nitre a v Piešťanoch. Teší ma, že vedenie školy môjho rodného mesta si konečne našlo cestu do Záhiru a oslovilo ma na spoluprácu zatiaľ síce iba v tomto smere, ale s vyhliadkou na nové projekty, ktoré majú školu posunúť na trochu vyššiu úroveň. Musím otvorene povedať, že je kam sa posúvať, preto že škola vyzerá vo vzťahu k modernej gastronómii trochu zanedbane, pravdepodobne z dôvodu iných priorít bývalého vedenia. Verím, že sa nám spoločne s novou pani riaditeľkou Bibianou Fitalovou podarí vybudovať pekné a funkčné prostredie na výučbu pre baristov a barmanov. Potom zostáva veriť, že aspoň pár ľudí po skončení školy zostane v Nitre aj naozaj pracovať aspoň na pár rokov.

Continue Reading
Posted by Luboš on 28th marec 2024

CHARLES SCHUMANN OTVORIL BAR V JAPONSKU

Charles Schumann je okrem svojho baru a tvrdej dlhoročnej práce známy aj svojím srdečným vzťahom k Japonsku. Prvý krát navštívil túto krajinu, keď ho v polovici 90. rokov na ulici v Paríži oslovila PR manažérka Yochji Yamamota, či by nechcel predvádzať ako model v Tokiu. Jemu táto krajina tak vliezla pod kožu, že sa dlhé roky túži do nej stále vracať.

Continue Reading
Posted by Luboš on 7th marec 2024

ITALICUS – CAMPARI 21. STOROČIA?

Nepochybujem, že ste pred nejakým časom zaznamenali na displayoch tých najlepších barov a aj niektorých bratislavských kaviarní výraznú tyrkisovo-zelenú fľašu, ktorá dokázala zaujať už na prvý pohľad. Rovnako prekvapivý bol aj jej obsah, preto že už pri prvom dúšku bolo jasné, že nič podobné sme ešte pred tým neochutnali. Italicus. Svieže, horké, výrazné a pritom jemné zároveň.

Continue Reading
Posted by Luboš on 7th február 2024

PONÚKAM NA ODSTÚPENIE

Žiadny článok, a to som ich napísal už naozaj kopu, sa mi nezačínal písať tak ťažko, ako tento.
Rozhodol som sa ponúknuť môj Záhir, teda jeho priestor na odstúpenie. Dôvody, ktoré ma k tomuto vážnemu kroku vedú si nechám na samostatný článok, ktorý bude skôr zaujímať barovú komunitu, ako potencionálneho prevádzkovateľa tohoto charizmatického a zabehnutého priestoru.
Teraz je oveľa dôležitejšie dať vedieť, čo je vlastne v ponuke a prečo je výhodnejšie zobrať môj priestor, ako stavať nový.

Continue Reading
Posted by Luboš on 6th február 2024

AKÉ BOLI BARMANSKÉ VIANOCE?

*krásne.
*so silným odkazom
*so spoľahlivými partnermi
*divoké, s najlepším feedbackom od hostí a barmanov, aký som doteraz mal
*emotívne – hlavne druhý deň vo Wild Kitchen keď sme boli všetci na obed. Škoda len, že s nami nebol Erik, ktorý musel ísť späť do Londýna. Chýbal nám.

Continue Reading
Posted by Luboš on 25th december 2023

ŠŤASTNÉ A VESELÉ /BARMANSKÉ/ VIANOCE

Nepamätám, že by som niekedy písal na Vianoce článok. Ale podľa viacerých dotazov na Barmanské Vianoce je práve dnes už najvyšší a aj najvhodnejší čas.
V prvom rade by som vám všetkých chcel popriať k tým prvým Vianociam, aby ste ich mali pokojné a v pohode v kruhu tých, ktorí sú vám srdcu najbližší. Zároveň myslím aj na všetkých vás, ktorí ste v zahraničí a trávite ich so svojimi kamarátmi a kolegami. Zažil som to asi pred 25. rokmi kedy som ich po prvý krát trávil mimo domu a ochutnal zemiakový šalát s cesnakom od jedného starého slovenského emigranta. No, poviem vám, nebol to najlepší zážitok, ale aj napriek tomu mi tieto Vianoce zostali na pamäti ako tie najveselšie.

Continue Reading
Posted by Luboš on 27th november 2023

TAKÁ MALÁ OSLAVA

Za poslednú dobu sa u mňa stalo veľa udalostí, ktoré by stáli za článok. Tak že v čase mojej autorsko-blogovej slávy, ktorá informovala a aj ovplyvňovala cesko-slovenskú barovú scénu by ste tu mali určite tri – štyri články len za posledné dva týždne.
Každá z nich stojí za zmienku, ale jedna je predsa len nad ostatnými, preto že v mnohých aspektoch znamená pre mňa veľmi veľa a potrebuje samostatný priestor na vyjadrenie mojich pocitov a poďakovaní.
Takto pred týždňom mi naša Majka v spolupráci s mojimi najbližšími a mnohými ďalšími pripravila oslavu, ktorú by som si ja nikdy v živote sám nezorganizoval. Nie že by som na to nemal možnosti, ale priznám sa, že nie som človek, ktorý túži byť stredobodom pozornosti a cíti sa blbo pri predstave, že ľudia stoja v rade a gratulujú mu k významnému jubileu a dávajú mu nejaké darčeky. Predsa len sa trošku lepšie cítim za barovou doskou, ktorá ma tak trochu chráni priamym kontaktom zvedavých hostí, ktorí sa radi pozerajú ako miešam drinky. A toto si naozaj užívam. Užívam si aj, keď chodím za nimi k stolu a sledujem ich /väčšinou/ spokojné a usmiate tváre.

Continue Reading
Posted by Luboš on 19th jún 2023

TOKIO

Charles Schumann:

Konečne doma?
Ako veľmi si mi chýbalo.
obrovské, ale predsa blízke!

Obchody z knihami
otovrené cez deň aj v noci!
Listovať
Čítať
Inšpirovať sa
a všetky kúpiť a potom vláčiť domov.
každý deň.

Masy ľudí
Shibuya
denne prekročená milónom ľudí

Čaká tu ešte niekde Hachi Ko
na svojho priateľa?

Masy ľudí
a pritom ani z jedného sa necítim ohrozený
žiadna viditeľná agresivita!
Nikdy. Ani v noci.
Kde ešte niekde na svete sa môžete
v týchto miestach cítiť bezpečne a stráviť
tam deň či noc?

Pritelia
ktorí starostlivo pripravujú
kávu celý deň

tešia sa, keď sa objavím.
Kishi
Benfiddich
Trench bar
Kishi hovorí že ma cíti?
Ak prosím?
Keď som tu v meste, vo veľkom
obchodnom dome blízko jeho baru
a zrazu stojí predomnou?

Tokio – Paríž
9730 km!
33 rokov, čo som tu bol
prvý krát pre Comme de garcons
na Yohjiho fashion show!
neuveriteľné že som v katalógu
50. výročia značky!
spolu s John Malkovich
John Lurie
Dennis Hopper….

Tokio
tri dni je málo.
Stretnutia
Kishi
Rogierom
Nick.
žiaľ veľmi krátke.

Corona tu zanechala svoje stopy.
veľa priestorov je prázdnych
Hotely, aj tie najväčšie už namajú
dokonalý servis.
Už vás tu nikto nevíta pred vstupom.
Kde sú tí elegantní ochotní páni,
v čiernych oblekoch?
Na prvý pohľad nedostupní, ale aj
tak vždy pripravení vám poradiť?
Teraz, keď som sa trochu naučil ich reč,
už tu nie sú.
Som smutný.
Veľmi smutný.

Bary zatvárajú skôr.
Majú problémy s barmanmi.
ako všade.
Nevyrástli a ani sa preto nenarodili.
Aj bary, ktoré sú svetoznáme.
Starí páni už nestíhajú a veľmi trpia.
Tak veľmi to vidieť!
Ale stále to nevzdávajú.
Ako dlho ešte?

Malé bary iba s majiteľom za barom.
Ešte stále neobjavené.
Tí jedniní majú šancu robiť ďalej
to, čo tak všetci obdivujeme.

Ale musí všetko ešte byť tak japonské?
Pre koho??
Pre nás??
Veď my sami sme sa už tiež vzdali
svojich vlastných predsavzatí ako sme to chceli robiť.

Hosť je dôležitejší ako ten za barom!!!
Ten, čo je bez štýlu a tak nevhodne oblečený.

Za pár dní som toho videl veľa.
Zostaň v tom, čo robíš!
Mám nápad.
nevzdávaj to.

Sayonara
Tokio


Posted by Luboš on 30th máj 2023

PENICILIN

Penicilin už nejakú tú dobu nie je iba liekom, ktorého rovnomenný základ vôbec prvého antibiotika – pleseň Penicilín, objavil Alexander Fleming.
Barmani a pokročilí baroví nadšenci poznajú aj drink s týmto názvom, ktorý sa stal novodobou klasikou, jednoznačne patriaci do povinnej drinkovej databázy každého dobrého baru.
Ak tento drink ochutnáte, uznáte, že len máloktorý názov je tak dokonale prepojený s chuťou nápoja a myšlienkou tohto drinku. Áno, chutí ako liek. Ale prekvapivo dobrý liek. Pikantný zázvor, sladkosť medu, jemná suchosť miešanej škótskej, na to výrazná rašelinová whisky najlepšie z ostrova Islay. Keď sa napijete zažívate tieto chute v opačnom poradí v akom som ich uviedol. To len pre poriadok. Je tak dobrý, že ho dokonca akceptuje veľká väčšina vyznavačov a milovníkov jednosladových whisiek, ktorí doposiaľ v svojom pohári zniesli maximálne pár kvapiek vody, o čom som sa presvedčil na nedávnom BWC Gatheringu v bratislavskom Izzi Pube, ktorý sme podporili s Pernod Ricard Slovakia.

Continue Reading