5 DRINKOV, KERÉ TI NEMUSÁ ZAPASUVAŤ
Jáj Apinko, rozhodov som sa ti trošku pomócť. Víš, takto pred Vánocáma luďá musá byť na seba dobrí a musá si pomáhať. Tak aj já sťem trošku jako prispeť ktomu. Já ti teraz poradím 5 vecí, keré by si nemav v poránnom bare objennávať. Jako ňé že by ťa ve volákom bare za to odsudzuvali, že čo si si to objennav, to tých barmanov ani nemá čo zaujímať, že? Hovoríš si jako. No. Dobrý barman ti ponúkne radšej volačo iné, volačo, čo by ti mohlo chutiť vácej, z čoho by si mohov mať osoh. Teda prospech, jak sa hovorí. Že by si mav jako zážitek. A to ňé len jako v ten večer, ale aj druhý den ráno. Ale keď jako budeš trvať silu mocu na svojom, tak ti to v tom bare dajú, lebo si ťa vážá. A vážá si aj té peňáze, čo tam neháš.
Tak ti to povím len tak. Povím ti názor a nemyslím tym nič iné. Nikoho tým nesťem odsudzuvať a každý má právo strebať to, čo sťe. Teda čo mu chutí. Ale já ti sťem aj povedať, prečo by si títo drinky nemav piť vóbec.
1. LONG ISLAND ICE TEA
Očúvaj to zložení: vodka, rum, gin, tekila, pomarančový likér, voláka tá limetová šťava a cola. Tak ti povím, toto je drink jak sa patrí. Jasne, pre toho do sa sťe čo najskór zestreliť jak gate bez opasku, tak pre toho to móže byť lahoda. Prvé tri, či štyri. Potom už apinko neví. Neví o svete a po pátom si nepamatá, čo vóbec povedav. Volakerí sa po takýchto drinkoch aj boškávajú s chlapom. Verev by si tomu? Normálne nateplo, lebo stratili zábrany a neveďá, čo robá. Ale to si vymýšlam. Jenno ti ale povím. Po takomto mixe ti možno nebude až tak zle, ale ti garantujem, že ti tú tvoju pekne načesanú hlavu ráno roztrhne. Veď do to kedy viďev kombinuvať štyri záklanné alkohole dokopy? Čo máš z toho akože mať? Akurát tak pekne chlpatú a drzú opicu, kerá si nič nepamatá. No sprostú opicu. Očúvaj, čo máš v tom drinku cítiť? Jakú chuť? Já ti to sám nevím povedať. A to sa tým zaoberám skoro celý život…
2. VODKAREDBULL
No tak to ti povím, toto je strela. Volakedy idem v noci z baru do Tesca. Skoro ždy tam vidím tých mladých ludí, jak si kupujú na tí svoje domáce párty najlačnejší nápoj, čo dáva telu energiu a fľašu lacného páleného. Já vím, že mladé telo znese vácej jak telo zrelého štyridsátnika. Ale ničiť si zdraví takýmito sračkáma, tak to ti povím, že to je sila. Nehovorím o tom lacnom pálenom. Každý hrá takú ligu, na jakú má. Ale lívať si do alkoholu o tretej v noci redbul, tak to ti povím, to ti teda dá krílla. Také, že máš problém v posteli zalomiť a aj keď teda zalomíš, teda jako zaspíš, tak ten spánek je taký neklunný, že sa na druhý deň zebudíš, jak keby si ani nespav, tak si sa vlastne ani nezebuďev, lebo si bov hore a to, že si spav tak sa ti len zdalo. No a povím ti, piť ten nápoj celú noc, takých osem, devať drinkov, tak to máš v tele pekný bordel. Vím, ty to piješ preto, lebo tam ten alkohol necítiš a steš sa dať pekne dole, jak sa patrí na pekný pátek. Ináč pre toto ti v dobrom bare neurobá ani žánny drink s redbulom. Víš, problém je, že keď ten nápoj zmíšaš z hocičím, tak aj tak to bude chutiť v hube iba po tom redbule, móžeš tam dať bárzčo. Možno keby si to rozmixuvav s olomúckymi syrečkámi, tak by si tam cíťev ten syreček. Ale ten v dobrom bare aj tak nemajú. Víš si predstaviť, že by si za noc vypev 8 velkých káv? Ňevíš. Tak potom prečo piješ tolko redbulu? Samá umelina a sračky. Očúvaj tý názvy: Sukralóza, Acesulfam K, Niacin, Glukuronolakton a ňevím čo ešte. Šak to jak keby ani z našej planéty nebolo. Neznášam umeliny.. Já vypijem tak jeden za pol roka, keď nevládzem šoféruvať …
3. MAXIMOCHITO
No to to ti fakt povím, toto je fakt drink jak sa patrí. 10 slamék strčených v hubách cudzích luďí cucá ze skleneného kýbla. Čo sa im nedostane do huby, ide naspák do drinku. To by až tak nevadilo. Horší je, keď sa im to dostane do huby a potom to tam vráťá. Já vim, to sa nestaňe, ale jeden nikdy ňeví, s kým to pije pri jennom stole. Víš jako to je. Jeden má silňejší ťah jak ten druhý, jeden vácej vládze, ale zaplaťá šecci rovnako. Lad sa ti topí, za pár minút to máš vodové. Pije sa to vačšinu pomalší, jak sa ten lad topí, často z toho býva nakonec taká vlažná vodová polévka. Keď sťete piť šecci spolu jeden drink, objennajte si punč. Ten v dobrých baroch dávajú v takej peknej mise a dávajú k tomu pekné šálky, a to si pekne rozlívate do tých šálek a popíjate každý svoje a pritom spolu. U nás títo misy zaťál nefungujú. My zháňame jennu, tak jak ju budeme mať, v novom lístku by už mav byť voláky fajnový punč.
4. STRÍBERNÁ TEKILA, ALEBO ZLATÁ TEKILA ZE ŠKORICU
Víš, tekila už neni také to pálené, čo sa musí zahryzávať pomarančom, aby si ho necíťev a ždy ťa pritom zatrase. Objennávaš si to vačšinu tedy, keď už sťeš ísť domov, ale ešte cítiš, že nemáš dosť, že sa musíš zlomiť, rozbiť, zdemoluvať, aby to bov večer jak sa patrí.
Víš, nechápem, prečo sa vlastne bílá tekila volá že stríberná. Veď prečo sa vodka nevolá stríberná? Veď má takú istú farbu. Teda nemá farbu, je prísvitná. A prečo sa zlatá volá že zlatá? Lebo je zlatá? Prečo potom nevolajú koňak že zlatý koňak? Alebo zlatá visky?
Myslev som si, že zahryzávání tekili citrónom vymysleli voláke múdre hlavy, čo sťú jako vytvoriť voláky rituál, čo by si luďá spájali s tekilu. To sa im podarilo. Luďá si myslá, že to pijú aj Mexiku tak. No, neská som videv jeden dokument v televízore, jak mexičan pev voláke pálené a zahryzov si trošku limetky ketomu. Tak to móže byť. Ale že by si dav pomaranč a škoricu? To ďe videli?
Luďá u nás tekilu nikdy nevypili bez citróna, alebo pomaranča. Nikdy sa mi za patnásť rokov, čo míšam doma nestalo, že by si volado tekilu vypev len tak. Len preto, že mu chutí. Jáj, čil som sa rozpamatav. Mav som iba jenného hosťa, kamaráda Tomáša. Ten si ju popíjav celý večer a aj on si ju dávav s citrónom a zesolu. Keď mu to tak chutilo, tak to berem, nikdy som ho za to neodsudzuvav.
Neská ale je tekila volade inde. Sú teda dva záklanné druhy tekili. Jeden druh je robený iba z agáve, čo je rastlina, z kerej sa robí naozajstná tekila /tequila/. Potom je aj taká zmixuvaná z agáve a z cukrovej trstiny. Ale povím ti, táto sa na tú 100%tnú agávovú nechytá. To sú iné arómy a chute, apinko! To sa pekne popíja, to pálené má charakter! Tak že piť to len tak na konec večera a pýtať si k tomu škoricu síce móžeš, ale takto sa apinko tekila veru nepije! Najhorší na tom je, že keď sa ráno zebudíš a hlavu ti ide roztrhnúť, povíš si, že fuj! tú tekilu už živote nepijem! Ale to neni na vine tá tekila, Na vine si ty, lebo nevíš piť…
5. B52
No to najlepšé na záver. Nikdy som tento nápoj nepochopev. Jenna si v Paladiu spálila mihalnice, lebo jej barman dav krátku slamku. Druhému zase tá umelá slamka začala horeť, lebo bola dlhá a on nestačev sať a ciťev v hube tú spálenú umelinu. No je to velice atraktívne, to ti povím. Hlavne, keď to vypýtaš jak kapurkovú nakonec. Polovica z partie si už pomaly neví trafiť ani slamku dohuby a už sa len tým drinkom dorážajú.
Okrem toho, že sa ti móžu zapáliť vlasy, či obočí, to pekne hreje ve vnútri. Ale povím ti, sú aj lepšé alternatívy, jako sa zahráť…
A doraziť sa dvomi zmíšanými likérmi a silným rumom, tak to je fakt rozum… Ňé nadarmo sa to volá po tomto létalle. Apinko, tento drink ťa dokáže poráňne zbombarduvať…
Posted by: Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
[…] když: co to vůbec doprčic je za drink?), tu krásně popsal kolega Luboš Rácz na svém blogu zde. Je sice pravda, že nemáme příliš v lásce “mixologii” sedmdesátých let […]