BAROVO-DRINKOVÁ INŠPIRÁCIA
Tak som sa rozhodol, že sa vám tu trochu rozpíšem. Rozpíšem aj tak, v pravom slova zmysle, ako sa rozcvičuje hráč pred zápasom, tak sa ja potrebujem trošku rozpísať – rozcvičiť prsty, pohnúť v mozgom v hlave, roztočiť koliečka, ponoriť sa do barovej atmosféry mojej mysle a vytiahnuť z nej slová, ktorými som ovplyvňoval pred nejakým časom dnešných barmanov, ktorí sa svojou tvrdou prácou poctivo vyšliapali až na samý barmanský vrchol a všetci k nim s hlavou hore vzhliadame. A ja tiež s písaním ešte zďaleka nekončím.
Viem, nie je už doba, že by vás nadchla nejaká správna receptúra Negroni, či Manhattanu, dnes každý lepší bar vymýšľa zásadne svoje drinky, prinajlepšom twistne nejakú staršiu receptúru, prevráti ju dva krát vertikálne a raz horizontálne, aby z toho vzniklo niečo jedinečné, čo sa už nikdy nikde v bare nebude opakovať. Jedinečnosť okamihu spolu s jedinečnosťou drinku, ktorý časom vyprchá iba do spomienky na krásny večer. A drink? Ten odíde spolu s ním. Hosť si len s ťažkosťou spomenie jeho názov, nezriedka na neho zabudne samotný barman a naozaj len z mála jeho výtvorov sa stane jeho signature drinkom, ktorý by ho sprevádzal celú jeho kariéru, alebo nebodaj, čo má ešte väčší význam, stal by sa jedným zo signature drinkov baru, v ktorom pracuje a dokonca zostáva po ňom.
U nás v Záhire tých zabudnutých drinkov bolo vymyslených naozaj veľa. Za 10 rokov nespočet. Aj keď samotné menu nemeníme veľmi často, za 10 rokov ich bolo len 4, ale minimálne raz za mesiac pripravujeme špeciálne ponuky, kde sa drinky objavia a zase zmiznú a na väčšinu z nich sa aj zabudne.
Ja som si samozrejme za ten čas vytvoril pár, ktoré s nami zostali počas celých 10 rokov, zväčša sú to twisty na moderné, alebo staručké klasiky. Nie ale o nich v tejto chvíli, preto že naozajstnou hviezdou posledných dvoch rokov je verzia Gimletu od nášho dlhoročného barmana Nora Runda.
Noro k nám prišiel pred vyše 4.rokmi, absolovoval u mňa tréningový program School of Barkultur a po návrate zo zahraničia sa rozhodol pre náš Záhir, presťahoval sa z Holíča do Nitry a postupne sa stal nepostrádateľným pre náš barový koncept. Noro je výborný v spájaní chutí, často ma prekvapuje jednoduchými vecami, ktoré majú nápad a dobre sa predávajú. Naposledy som experimentoval s nestarnúcim Beefeater ginom, ktorý som suvidoval so sezónnymi marhuľami, Noro ho šupol s London Essence Tonikom a vznikla, aj keď veľmi jednoduchá, ale napriek tomu úžasná kombinácia. Aj v jednoduchom Gin&Tonicu hostia našli niečo nezvyčajné, čo vraj ešte pred tým ešte nikdy neochutnali. A čo je dôležité, tento obyčajný nápad sa naozaj predával a premenil na tržbu. V tom je naozajstná, aj keď samozrejme nie jediná hodnota. Ale aj tak, stavať Norovu kreativitu na obyčajnom gintonicu nevystihuje jeho naozajstné schopnosti.
Mne sa nezriedka stalo, že som dostal od štamgasta objednávku na Old Fashioned, ale taký, ako mi robí Noro. Aj na nejaký Manhattan, čo mi minule robil váš kolega. Alebo taký drink, čo pil minule a za barom bol ten mladý vysoký barman. Čo k tomu dodať? Vytváranie si stálych hostí na základe správania, dodržiavania nenásilnej formy etikety, rešpektu, prirodzenej nevtieravej komunikácie, všeobecného prehľadu a v neposlednom rade vytváraním prvotriednych produktov vyzdvihujúce koncept baru je to najvyššie umenie a najväčší prínos v našom skromnom barmanskom svete. K tomu ak prirátate rýchlosť a schopnosť reagovať v stresových situáciách plného baru, máte obraz profesinálneho barmana 21.storočia akým Noro bezpochyby je.
No späť k tej našej stálici. Noro vytvoril skvelý cordial z ružového grepu a šalvie do nášho tretieho menu, ktoré robili spolu s Jonym Babjakom. Ten sme zaradili hneď do limonády, ktorá sa tiež stala jednou z najpredávanejších.
Z dobrého základu je už len krok k dobrému drinku. U nás veľmi dobre na hostí fungujú vyvážené kyslo-sladké drinky zväčša na báze korenistého Beefeateru, alebo jemnejšieho Plymouthu do ťažších klasických cocktailov.
Preto v prvom prípade radi siahame po verzii Gimletu, čo vystihuje náš štýl drinkov z 30.tich rokov podávaných vo vymrazených kupetkách na champagne.
Drink v novom menu niesol nie moc kreatívny názov Grepovo-šalviový Gimlet, volali sme ho grepový gimlet, ale postupom času si právom vydobil v mene názov baru a stal sa našim siganture. A to je už silné ohodnotenie a postavenie drinku!
Na cordial potrebujete 800ml čerstvej šťavy z ružových grepov, ktorú mierne zohrejete, pridáte 15g čerstvej šalvie, polovičné množstvo jemného bieleho cukru. Všetko mierne zohrejete, aby sa rozpustil cukor, ale dávate pozor, aby zmes nebola príliš horúca, alebo nezovrela, stratila by sa sviežosť a príjemná horkosť z grepu. Na koniec pridáte 100 ml Supasawy.
Necháte vyhladnúť v čistej uzatvárateľnej nádobe a dáte na noc do chladničky. Ráno precedíte cez gázu do čistej sklenenej fľaše. Vydrží určite týždeň. Teda nevydrží, lebo ju miniete.
Záhir Gimlet by Noro Rund
30 ml grepovo-šalviový cordial
10 ml limetová šťava
45 ml Beefeater gin
Všetky suroviny dobre premiešajte v klasickom 3D šejkri s kvalitným ľadom a prelejte do zamrazeného pohára.
Vložte lístok čerstvej šalvie
Prečítali ste si 830 slov a trvalo vám to asi 4 minúty. Možno menej.
Autor: Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
No comments yet!