DESATORO DOBRÉHO HOSŤA
V podstate je jedno, či si váš hosť dá poradiť, alebo nie. Je to vždy hosť. Bez výnimky. Pokiaľ sa chová slušne. Nemáte ani to najmenšie právo ho odsudzovať, ohovárať, či mu dať najavo akýkoľvek znak vašej nevôle, aj keď s ním z hĺbky duše nesúhlasíte.
Ak chcete, môžte si svojho hosťa zaradiť do nejakej skupiny, preto že vieme, že niektorí hostia si vyžadujú /a možno aj zaslúžia/ viac pozorného servisu, iní menej. Je to prirodzené, zanedbaný však nemôže byť ani jeden.
Hostia sa v rámci zachovania slušného, rozumej normálneho, správania majú v bare uvoľniť, a kľudne si o sebe myslieť, že sú dobrí hostia a to len preto, že do baru chodia pravidelne aspoň raz za týždeň. Veľa z nich si naozaj zaslúži štatút dobrého hosťa, sú však aj takí, o ktorých sa to už hovoriť nedá, ale – ako som už spomínal, každý je v bare vítaný.
Aby som možno poslúžil hosťovi a vyviedol ho z omylu, spísal som desatoro dobrého hosťa. Nehovorím o hosťovi, takzvanému “conoissieurovi”, ktorý si bar naozaj užíva so všetkým, čo k tomu patrí, dostatočne sa vyzná v pití, rád si v prípade potreby nechá poradiť, vyžaduje od barmana určitú pozornosť a profesionalitu. Chcem poradiť hosťovi bežnému, ktorý, ani sám nevie prečo, navštevuje bar častejšie ako iné zariadenia, možno z dôvodu, že sa mu páči servírka, alebo barman, alebo mu vyhovuje prítmie a nenápadnosť jeho osoby v prostredí. Ale aby ho mali radi o trošku viac ako ostatných, mal by možno vedieť, ako to v takom bare chodí. Preto pár jednoduchých tipov. Bez toho, aby som Ťa chcel, milý hosť, uraziť, alebo poučovať.
1. Vždy, keď Ťa pozdravia, odzdrav.
2. Po deviatej večer si neobjednávaj horúcu čokoládu, čaj, ani kakao so šľahačkou. A ani latte bez kofeínu. Presso s mliečkom tiež moc dobre nefunguje na žalúdok. Espresso je vždy dobrá voľba.
3. Ak nerozumieš nejakej surovine v drinku, kľudne sa spýtaj. Sú tam na to, aby to vedeli a poradili.
4. Z času na čas si nechaj poradiť, uvidíš, že ťa dokážu prekvapiť a zaujať.
5. Nemusíš piť miešané nápoje. Zaujímaj sa o destiláty, ktoré Ti chutia, budeš prekvapený, keď Ti barman ukáže viac druhov ražnej, či bourbonu, o ktorom si nemal ani potuchy. Ale kľudne si môžeš objednať aj pivo.
6. Neboj sa k drinku vypýtať pohár vody. V dobrom bare ho máš grátis. Nezostávaj však sedieť iba pri pohári vody.
7. Ak ti prejavia rešpekt, prejav ho aj Ty. Stačí keď poďakuješ a usmeješ sa. Nič Ťa to nestojí budú Ťa mať radi.
8. Nevykrikuj, nehádaj sa, nerozlievaj. Ak to s pitím preženieš, neotravuj ostatných hostí, ani barmanov, len požiadaj o taxík.
9. Nezabudni dať tringeld. Samozrejme iba vtedy, keď si bol so servisom a drinkami spokojný. 6-10% úplne stačí, vôbec to nemusíš preháňať.
10. Ak ťa pozdravia, odzdrav. Ak si bol spokojný, kľudne barmanovi podaj ruku a poďakuj za pekný večer. Môžeš sa aj usmiať, budú Ťa milovať!
Á… ešte bonus:
11. Do baru sa pekne obleč. Nemusíš si dávať na seba svadobný oblek. Stačí, ak neprídeš v teplákoch, či šortkách. Šlapky medzi prst tiež môžeš nechať doma.
No aby náš barman nemal príliš veľa sebavedomia, nabudúce poradím hosťovi, ako rozozná dobrého barmana od toho, ktorý sa na neho iba hrá.
Pekný večer!
Posted by: Luboš Rácz
foto zdroj: glamorousluxurypassion
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
Luboš,
mozete sa mi prosim ozvat? mam jednu prosbu
vdaka
gabot@pobox.sk
[…] pomerne dlhším časom som tu na tomto miestespisoval pár rád, ktoré mu mohli trošku pomôcť vniesť svetlo do sveta American baru. Na konci […]