DROGY V BRANŽI
Tento článok mám rozpísaný už pár dní. Dlho som váhal, či ho zverejniť, preto že po jeho prečítaní by som mohol veľmi poškodiť pohľad na všetkých barmanov u nás. Tvrdiť o všetkých mladých ľuďoch pracujúcimi za našimi barmi, že užívajú ľahšie, či dokonca tvrdšie drogy je prinajmenšom prehnané a skresľujúce. A nie je to tak. Pravdou však je, že som si ich už pár stretol a aj som o tom už veľa krát počul. Cieľom tohto článku nie je len poukázanie na problém, ktorý tu je, ale hlavne natvrdo povedať, čo všetko môže barman stratiť, ak užívanie drog nebude mať pod kontrolou, ak sa to vôbec dá… mať drogy pod kontrolou.
Nakoniec som si však povedal, že tento článok zverejním, preto že ak to má otvorí oči hoci len jednému jedinému barmanovi, tak to stojí za to. A to je dôvod prečo som sa nakoniec tak rozhodol a dúfam, že to nikto nebude brať osobne, preto že to naozaj osobne nemyslím.
Ako sa tak rozkukávam posledné dva roky okolo seba, drogy sa pomaly ale iste stávajú takmer každodennou súčasťou nášho života. Nie, nedal som sa na dráhu jointového pôžitkára, zatiaľ som nemal tú česť, ani s jedným takýmto výrobkom či už čisto rastlinného, alebo chemického pôvodu.
V jednom z dávnejších čísiel nemeckého Mixology magazínu vyšiel veľmi zaujímavý článok, ktorý do naha odhaľuje, ako to chodí za nemeckými barmi. Autor, tiež barman, píše, ako barmani bežne chodia na pauzy, dávajú si lajny v barbacku, aby mohli fungovať plný energie a očarovať svoje publikum perfektnými drinkami, výnimočnou zručnosťou, výrečnosťou a zároveň sú plný sústredenia nie len na drinky, ale takmer na každého hosťa v blízkosti. Píše sa aj o tom, ako to postupom času lezie barmanom na mozog, ako na pauzy do barbacku odbiehajú čím ďalej tým častejšie, ako sa postupne stávajú otrokmi bieleho prášku a ak chcú vydržať hoci aj nudný pondelok bez neho, tak sú z nich obyčajní, nezaujímaví týpci bez duše a záujmu o vlastnú vášeň, pre ktorú na začiatku siahali po vzrpužení a energii, aby ho mohli vykonávať ešte lepšie.
Hovorí sa, že v Austrálii je to už tak zlé, že v branži fetuje každý a v Londýne je to tiež dosť rozšírené. Toto mám však iba z druhej ruky…
Barmani v dobrých baroch žijú slobodný, bohémsky a určite zaujímavý život, točí sa v ňom zväčša dostatok peňazí, ktoré dostáva barman každý večer od dobrých zákazníkov.
Ak by som si myslel, že sa to mňa netýka, bol by som veľmi naivný. Mladí chlapci a možno aj tí trošičku starší nachádzajú záľubu vo fajčení trávy. Minimálne. Dať si po smene jointa, alebo často aj počas nej patrí u niektorých už takmer k normálnym veciam. Neraz som na svojich pracoviskách podozrenie, ale keď že sám tie stavy nepoznám, tak je pre mňa trochu ťažšie naisto rozpoznať, nie to ešte obviniť, že je barman priamo pod vplyvom drogy, alebo je len tak unavený z krátkeho spánku, alebo naopak plný energie z chuti do práce. Ale verte, že vnútorný pocit nikdy neklame a je prinajmenšom čudné, ak jednoduchú objednávku totálne domotá ten najlepší člen týmu…
Nezabudnem na svojho prvého feťáka za barom. Bolo to ešte v Paladiu, prišiel k nám odniekiaľ z východu a strašne bol vďačný, že dostal šancu pracovať v tak kvalitnom bare. Bolo to asi pred piatimi rokmi a vtedy bola situácia obzvlášť zlá, preto že sme museli zamestnávať agresívneho kuchára s rasistickými sklonmi, a na druhej smene mladého nešikovného pomocníka z ktorého sa stal kuchár a Braňo tomu nasadil korunu… Niekedy nevedel, čo má od toľkej energie robiť, inokedy sa zase bez nálady a podráždený ledva dovliekol za bar. Za pár týždňov prišli na rad nechutné hádky s kolegami, fyzické napadnutie, začali miznúť peniaze a prichádzali aj správy od našich známych, ktoré ich mali od jeho známych. Nepamätám si presne, koľko sme to s ním vydržali, ale na toho človeka nespomínam rád.
Zazrel som ho asi po dvoch rokoch, ako mieša na Gastre v Inchebe v stánku pre nejakú firmu. Inak neviem čo je s ním. Aj to mi je jedno. Dôležitejšie je, že aj keby sa tento chlapec z najhoršieho dostal, aj keby bol úplne čistý, aj keby sa niekde stal najlepším barmanom roka v Anglicku, nikdy, ale naozaj nikdy by som mu už prácu nedal.
Postupne som sa stretával s ďalšími kolegami, o ktorých som len počul, že si často a radi zahúlia. Niektorí s trávou že vraj aj kšeftovali a hovorilo sa to o nich po celom meste. Samozrejme potichu a ani ja neviem, či to bola pravda, ale zase to funguje tak, že ak sa to už hovorí, tak takých v žiadnom poriadnom bare nechcú.
Drogy sú zlá vec. Donútia urobiť človeka aj to, čo v živote nechcel. Na jednej strane človek maká, chce napredovať, venuje sa práci naplno, lebo ju miluje. V dnešnej dobe však veľa nezarobí, zaplatí nájom, stravu, telefón a na príjemné pôžitky je už peňazí menej. Ak je človek v normálnom stave, tak si to dokáže odpustiť. Ak je však chuť oveľa väčšia, tak sa môže dopustiť chyby. Pokušenie je veľké. Nenatipovanie tovaru do pokladne a suma je v barmanovom vačku. Barman zabúda, že týmto pľuje do tváre aj ľuďom, ktorých si váži a ktorí ho učia a dávajú mu príležitosť. A to nehovorím o dôvere, ktorú si barman získava iba veľmi ťažko, ale dokáže ju stratiť behom jednej hodiny… Ak sa na to príde, človek je nie len vyhodený zo zaujímavého a kvalitného miesta, ktoré mu dovoľovalo rozvýjať sa, ale zároveň si potom veľmi ťažko hľadá prácu v kvalitnejšom bare. Lebo v dnešnej dobe, ako sme navzájom prepojení stačí napísať správu, alebo zavolať a majiteľ rešpektovaného baru sa hneď dozvie o nádejnom uchádzačovi všetko, čo potrebuje.
Nechcem sa tu hrať na mentora, ani kázať. Chcem len týmto ukázať na problém, ktorý sa môže týkať aj vás. Či už ste barman, alebo majiteľ baru. Aj keď mám pocit, že sa záujem barmanov o kvalitnú prácu viditeľne zlepšuje a dnes už nie je tak ťažké nájsť barmana ako to bolo pred 5-timi rokmi. Ale bojím sa, že sa s týmto problémom budeme stretávať čím ďalej, tým častejšie.
Posted by: Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
No comments yet!