KONIEC COCKTAILOVEJ ÉRY?
Včera sa reportér žilinskej televízie pýtal, či u nás skončila éra pitia miešaných drinkov.
“Vyzerá to tak, že áno. Predaj miešaných drinkov vo všeobecnosti u nás klesol. Ľudia drinky už poznajú, neskúšajú jeden za druhým tak, ako to robili pred pár rokmi. Cocktailu robí konkurenciu víno, ktoré je u Slovákov veľmi obľúbené a veľmi sa zlepšila kvalita podávaného piva, čo je vidieť na stále plných reštauráciách, kde ponúkajú vlastné, alebo tankové pivo. Takže áno, cocktailová éra je z tohto pohľadu za nami”
To bola moja stručná odpoveď. Aká je však príčina?
Miešaný drink sa stal u nás postupom času tak populárny, že sa nezačal predávať iba v baroch, ale takmer všade, kde mali k dispozícii výrobník ľadu. Mnoho krát neváhali do ponuky zaradiť drinky aj tam, kde ho vôbec nemali a ľad vytláčali zo sáčkov. Drinky sa začali ponúkať v auparkových kaviarňach, diskotékach, kluboch, puboch, v obyčajných reštauráciách, či dokonca aj v herniach.Vznikol tak nepomer zariadení predávajúcich miešaný nápoj k množstvu kvalifikovanému personálu, ktorý je na výrobu kvalitného drinku veľmi potrebný. Receptúry z pochybných kníh alebo aj z lifestylových časopisov, neodborný a povrchný personál, žiadne zázemie na výrobu drinkov. Majitelia, ktorí chcú v prvom rade zarobiť, si ľahko si spočítali, že objavili tovar, ktorý sa dá lacno kúpiť a draho predať. Zabudli na vyškolenie personálu, zabudli na to, že ku kvalitnému personálu patrí aj kvalitná surovina.
Aby som všetkým nekrivdil. Našli sa aj takí, ktorí si uvedomili, že bez kvalitných ľudí ďaleko nezájdu. Snažili sa nájsť kvalitných ľudí, zabezpečili školenie a nebránili sa kvalite. Tu sa však našli jedinci, ktorí si po jednom kurze a po stovke vymadlovaných mojít začali myslieť, že sú to práve oni, na ktorých stojí a padá celý podnik. Väčšina majiteľov podnikov však zastáva názor, že každý je nahraditeľný a tak vyškoleného pracovníka nahradili novým, ktorého vyškolil ten odchádzajúci s oveľa väčším egom ako skutočnými vedomosťami a reálnymi skúsenosťami. Mohol by som sa ešte pozastaviť nad neprofesionálnym zázemím, nad pochybnou kvalitou ľadu, barového náradia a barového skla. Škoda však slov a času. Všetko toto malo za následok, že drinky hosťom prestali chutiť. Že si ich prestali objednávať. Že začali preferovať víno, pivo, alebo čistý gin s tonikom a s ľadom servírovaným zvlášť.
Dnes je v Bratislave, čo bola svojho, relatívne krátkeho času, česko-slovenská mekka miešaného drinku, naozaj veľmi málo barov s kvalitným personálom. Prakticky iba jeden… S úbytkom počtu kvalitných barov ubudli aj kvalitní barmani. Ak by sme ešte od nich chceli, aby hovorili anglicky, čo je predpoklad na presadenia sa na medzinárodnej barovej scéne, nájdeme v Bratislave iba JEDNÉHO!!!
Nechcem však hovoriť o tom, je to iná téma na iný článok.
Ja som si pred tým, ako som začal písať tento článok uvedomil jednu veľmi dôležitú vec. Mnoho odborníkov je smutných z týchto časov, ktoré ako keby nepriali miešanému drinku. Ja som naopak šťastný! Šťastný preto, lebo kvalitný, dobre a poctivo pripravený drink má dnes oveľa väčšiu šancu vyniknúť. Dôvod, prečo ľudia “ako že” prestali piť drinky je ten, že dostávali nekvalitné Mojitá, Pina Colády, oklamané Cuba Libre. Prestali cocktailom jedoducho veriť, prestali veriť tým všetkým pochybným ľuďom vydávajúcich sa podvodne za barmanov.
Posledné víkendy mi dávajú za pravdu, že hostia miešané drinky pijú. Náš bar nie je veľký. Ale napriek tomu je v piatok a v sobotu plný a 90% hostí príde za nami na miešaný drink! Mám si myslieť, že Cocktailová éra skončila? Pre niekoho áno. Pre nás, ktorí sa tomu venujeme naozaj vážne neskončila, práve začína jej znovuzrodenie! Síce nie tak masovo, ale predsa. Prečo? Lebo sa dnes nebojím predávať Cuba Libre, alebo Gin&Tonic s kvalitným tonikom, či inou, zaujímavou Colou, lebo mám ceny, ktoré sú primerané, nie prehnané, lebo sa našťastie nájde ešte pár ľudí, ktorí vedia oceniť veľkosť a tvrdosť ľadu, dobrý produkt a poctivý prístup.
Aj keď nás čaká ešte veľa práce, som nadšený. Som nadšený, že mám okolo seba kvalitných ľudí, ktorí dávajú do práce aj kúsok srdca. Uvedomujem si, že dnes musím robiť pre hosťa 3x toľko, ako som robil pred 10-timi rokmi a zarobím ešte menej. Inak to však nejde, keď chceme, aby miešaný drink prežil.
Myslím si, že ľudia viac začali rozlišovať kvalitu. Nájdu sa hostia, ktorí chcú byť prekvapovaní, ktorí chcú vyskúšať nové veci. Musí to však byť pre nich jasne zrozumiteľné, cenovo primerané a podávané v správnom čase. Čerstvé koláče, krémové cappuccino, drinky, ktoré sú síce objemovo menšie, ale chuťovo vyvážené. Verím, že pomaly, ale iste aj väčšie množstvo hostí začne odmietať Cuba Libre, v ktorom je dávka rumu utopená veľkým množstvom lacnej koly, či mojito, s roztopeným ľadom, ktoré je takmer bez rumu a ešte za to bezostyšne pýtajú 6 Eur. Že sa budú ohlasovať, že to naozaj nie je v poriadku a nechcú byť viac klamaní…
Ako som spomínal, mám pocit, že sa cocktailový život z Bratislavy vytráca. Zostal iba na pár miestach. Zaujímavé však je, že sa začínajú ukazovať iné mestá na Slovensku, kde je cocktail iný – poctivý a kvalitný, pripravovaný naozajstnými profesionálmi, ktorí dbajú na detaily. A hlavne, vážia si každého hosťa…
Dnes je dôvod kôli skvelému cocktailovému zážitku navštíviť /opäť/ Nitru, Žilinu či Prešov.
Česť všetkým naozajstným barmanom.
Posted by: Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
.-) sa mi to podobá osudu poctivej zmrzliny alebo takých tých pravých balkánskych zmrzlinární… dobre vystihnuté…bravo .-)
[…] osobne tá všetká nekvalita okolo nás už prestala trápiť a ako som napísal v TOMTO ČLÁNKU, som vlastne rád, že je všade okolo nás a takto mi to vyhovuje. Mal som aj ja svoje obdobie, […]
včera som objavil tento blog, chcel som ho prečítať chronologicky pekne po poriadku, avšak pripojím prvý komentár.
Aby som bol úprimný ja som ešte ani miešaný drink nemal bol som v baroch kde robia určite dobré drinky ako príklad – bar který neexistuje – názvy iných si ani nepamätám ale drinky tam robili.
Bez návodu – ako pije drinky chlap by som ani do budúcna nad tým 2x neuvažoval 🙂 takže ďakujem -( aj keď film som videl niekoľkokrát vtedy som ani neuvažoval že sa v podobnom bare ocitnem a tak mozog podobné informácie vyselektoval)
takže môžem začať s hľadaním toho podniku v Žiline – pôvodne som sa chcel spýtať na názov podniku
(pochybujem že ich tu je viac) ale myslím že odpoveď príde neskoro a ja už budem mať prvú návštevu za sebou.
Schválne som zvedavý či sa mi to podarí ak sa budem riadiť podľa toho ako by mal vyzerať dobrý bar&co. 🙂
MIchal, skull ist do Jerry`s baru tam u vas 🙂 ak budes mat stastie na usmiateho barmana, tak si vypytaj Old Fashioned a bud pripraveny na otazky 🙂 a daj potom vediet, ci sa ti pacilo, budem sa tesit na tvoju skusenost.
pekny vecer a diky za koment!
L.