NEWS
Po dlhom čase sa hlásim. Lebo vám chcem niečo napísať.
Včera bola Slovak Barshow 2019. Chcem za ňu poďakovať. Som rád že bola, som rád, že sme sa mohli stretnúť nie iba pri suchom gine, ale aj všetkom ostatnom.
To, že bola Slovak Barshow, sem píšem pre tých, ktorí neboli. Prešov, Žilina, Košice… Nespite. Nevadí, že to bolo v Bratislave. Nevadí, že ste už všetko videli a počuli. Nevadí, že ste noc pred tým museli pracovať. Ide o to, že to treba podporiť. Ak si niekto dá takú námahu a ukradne čas rodine a sebe, ukradne VEĽA času rodine a sebe a niečo vytvorí, tak je slušné tam prísť, preto že takmer jediná odmena pre organizátora je naozaj vaša účasť.
Je jasné, že každé takéto podujatie musí mať “bussines end”, ale nemyslím si, že to organizátori robili tento krát za peniaze. Určite nie za nejaké veľké. Ak vôbec, tak skôr také, ktoré si dokážu zarobiť aj svojim bežným podnikaním v kľude a pohode. Pri tom počte vystavovateľov, ktorí boli ochotní investovať do prezentácie svojich produktov týmto spôsobom, si nemyslím, že je to megabiznis, ktorý im môžme závidieť.
Team Slovak Barshow potrebuje teraz podporu. Potrebuje cítiť, že chceme, aby bola ďalšia. Aby bola lepšia ako bola tá prvá. Môžem sa rozpísať, čo sa malo urobiť lepšie a skritizovať nedostatky, ktorými trpia podobné podujatia. Priznám sa, že som ich mal v hlave. Ale potom som si uvedomil, že sám nemám čas a energiu na to, aby som niečo podobné zorganizoval, tak sa nepatrí otvárať si nahlas virtuálne ústa. Ak sa tak stane, bude to osobne s cieľom dodať energiu a chuť sa nevzdať a bojovať ďalej za kvalitnejšie barové Slovensko.
Lebo Barshow je znakom toho, že to u nás s barovou kultúrou myslíme vážne a že sa vôbec nemáme za čo hanbiť.
Line Up speakrov bol tento rok skvelý. Bol presne taký aký má byť. Inšpiratívny, informatívny, kreatívny. Nechápem však, že ste nedokázali zaplniť tie biele stoličky. Je hanbou Vašou, že keď začína hosť z Bejrútu, z vyhláseného – a ako se sa dozvedeli aj z prednášky – mimoriadne zaujímavého a kreatívneho baru, že Jad Ballout na vás musel čakať, kým sa vás tam nazbiera aspoň 10. Áno, potom keď začal hovoriť, tak sa to ako tak zaplnilo, tak to nebol celkom prúser. Čakal som, že prednášky budú beznádejne obsadené a že budete sedieť aj na zemi, len aby ste si niečo z barshow odniesli. Ak vám to ešte nedošlo, pokiaľ nemáš odrobených aspoň 10 rokov, alebo ťa nepozývajú prednášať, tak na barshow sa chodí po vedomosti a nie po promile.
Pamätám si na moje prvé Barconventy, keď rozprával Angus Winchester, alebo Gary Regan. Nerozumel som im ani tretinu z toho, čo hovorili, ale nedovolil som si vstať a odísť z polovice prednášky. Raz mi skoro roztrhlo mechúr a nevedel som sa dočkať konca, ale neodvážil som sa vstať a odísť. Z úcty a k rešpektu k človeku, ktorý stál na pódiu a venoval mnoho rokov práci o ktorej rozpráva a ja nedokážem vydržať jednu hodinu? Smiešne. Neslušné. Povrchné.
A ešte jednu vec som si všimol. Po minulom roku sme všetci kričali, že budúci rok Barshow musí byť v Bratislave, že v Bystrici vlastne nie je kam potom ísť. A Bratislava je kúsok pri Viedni, prídu ľudia z Rakúska a viac ľudí z Čiech. Neprišlo. Nikto preto nič nespravil. Ani samotné bary. Čakal som, že to v nich bude žiť, že všetci z Barshow pôjdu po baroch. Moc neboli. Plno bolo iba v maličkom Antique – tam to naozaj žilo, že chlapci 🙂 a celkom aj v Old Fashionede. Mirror je pre barmanov trochu drahý, tak že hádam, že boli tak na jedno kolo. To nemyslím negatívne. Ale aj tak. Čakal som, že sa budete viac hlásiť, nie len 30%zľavou na jedlo. A od barmanov som čakal… Vlastne nie. Barmani boli. Čakal som iba, že ich bude oveľa viac.
No. Stačilo blbých rečí…
Súčasťou programu barshow bolo aj odovzdávanie cien pre tých najlepších:
Slovak Bar Awards.
Aj keď odovzádvanie bolo trochu rozpačité, a aj rýchle, lebo sa vyhlasovali iba 4 kategórie, a Záhir z dvoch nominácií nepremenil ani jednu, som tak isto nesmierne rád, že sa ceny vôbec odovzdali. Že si dal niekto námahu, cestoval stovky kilometrov a ohodnotil náš bar, aj keď iba na základe 2 hodín, ktoré v ňom strávil.
Cením si 5 stranový feedback, ktorý som dostal za naše barové menu. Potreboval som to. Po všetkých uznaniach a príjemných slovách som potreboval aj trošku poza uši a prečítať si názor človeka, ktorý chytí naše menu bez toho, aby v našom bare vôbec niekedy bol a prečítať si dôvody, prečo naše – inak skvelé menu nevyhralo. Tak detailné rozobratie a toľko /ciac, či menej/ konšturktívnej kritiky na svoju prácu som už dávno nedostal a veru som ju aj potreboval.
Inak všeobecne si myslím, že na Slovensku chýba platforma spojená s odborníkmi, ktorí by nie len rozprávali o tom, akí sme všetci tu úžasní, ale aj vedeli povedať správnym spôsobom, čo je zle. A verte mi, že máme veľa nedostatkov, povrchnosti a skreslené vnímanie kvality, na ktoré by bolo dobré poukázať. Nietorí mi hovoria, že by som to mal byť ja. Aj keď sa občas spustím a napíšem niečo na fejsbúk v podobe statusu, nemôžem to robiť stále, keď mám dôvod a chuť… Ale to je iná téma.
Späť k Barawards. Tu sú ocenení, ktorým srdečne gratulujem!
Najlepší Bar: Michalská Cocktail Room, Bratislava
Barová osobnosť roka: Róbert Šajtlava, Hedon Coffee&Cocktails
Najlepšie Barové Menu: Atique American Bar, Bratislava
Najlepší Brand Ambassador: Marek Polomský, Becherovka
No, tak toľko som mal na srdci. Projekt Barshow je beh na dlhú trať. Myslím si, že teraz viac ako nikdy potrebuje našu podporu. Potrebuje viac energie, možno nového člena do teamu. To môžem však len hádať. Ale ak to tak je, tak silno držím palce, aby to na budúci rok vyšlo tak, že budeme mať všetci rovnaký pocit, ako po tej prvej!
Držte sa.
ps pre Karola:
Budem písať aj o Maison Pernod Ricard + WHY na Slovak Barshow. Zaslúži si to!
Autor článku: Luboš Rácz
všeky práva vyhradené
No comments yet!