OBYČAJNÝ BARMAN
Už dlhšiu dobu uvažujem, či sa ešte môžem nazývať barman. Nie, že by som vám na tejto strane chcel slávnostne ohlásiť svoj odchod do barového dôchodku, len rozmýšľam nad toutou krásnou prácou.
Taký barman, ten sa má. Chodí si do práce na svoju smenu. Rád príde o pol hodinku skôr, aby si v pokoji pripravil svoje pracovisko, ktoré nazýva chrámom, či oltárom v ňom. Pripraví si ho tak, aby ho v ten večer nič neprekvapilo. Vie, aký je deň, dokonca cíti niekde v kostiach, či bude dosť práce, alebo to bude kľudný večer. Skontroluje si stav surovín z predošlého dňa pripraví si čerstvé, skontroluje stav zásob alkoholu, ovonia bylinky. Preverí čistotu barovej dosky, vyroná stoličky, pustí si nejaký melodický jazz a pripraví si espresso. K tomu si prinesie noviny a s kávou nasaje informácie z predošlého dňa. Čistý, voňavý, spravidla oholený, si upraví rukávy na košeli, nasadí gumy nad lakeť. V zrkadle skontroluje úsmev a uhladí účes. Uberie na intenzite svetla, ešte raz, len tak pre istotu a potešenie preleští barovú dosku. Prinesie si čerstvé ľadové kocky a je pripravený vítať hostí. Vie takmer o každom jednom, ktorý prekročí prah baru a odhrnie ťažký záves. Veľa z nich pozná. Je tam pre nich. Stretávajú ho pravidelne, zdá sa im až neuveriteľné, že je tam vždy, keď sú práve oni v bare. Myslia si o ňom, že je stále v práci. On aj stále v práci je. S čistou hlavou. Nezaťažený číslami štatistík, či úspešnosti predaja a inými nepodstatnými vecami. Nie je mu jedno, koľko ľudí príde a koľko drinkov predá. Práve naopak. Je rád, keď je tých drinkov viac.
Užíva si večer v prítmí, zažíva príbehy cudzích ľudí, ktoré sa odohrávajú v jeho neviditeľnej prítomnosti. Nenačúva, ale počúva, nemôže prehliadnuť, že niekto práve prišiel niekomu vynadať, iný zase zapiť žiaľ, či naopak radosť. Aj on prežíva radosť. Že je práve na tomto mieste s týmito ľuďmi. Pre nich, aj keď nie s nimi…
Niekedy by síce prijal pracovať menej. Odchádzať z práce ako šéf, nemusieť upratovať, riešiť, čo s načatým ovocím, či s napresovanou šťavou. Nepočúvať opilecké rozhovory a nezmyselné požiadavky, či priania. Je to prirodzený vývoj a stereotyp zabíja. Len málokto dokáže vydržať a odolať…
Ja som si tiež vychutnával ten čas, ked sa zjavím v nachystanom bare. Oblečiem si rondon, vstúpim za bar, ešte trošku stlmím svetlo a zmením muziku. Pozorujem, ako sa niektorí hostia zvedavo pozerajú a ako sa mení atmosféra v bare. Bar ožíva a v tomto momente si pripadám ako režisér, ako ten, čo poťahuje za nitky večernej atmosféry. Znova si vychutnávam hostí, ktorí prichádzajú, zdravia a sú radi, keď si majú kam sadnúť. Rád popri drinkoch aj vyberám muziku, ktorá dokáže stupňovať atmosféru. Odmenou sú hostia, ktorí zostávajú sedieť, alebo noví, ktorí okamžite nahrádzajú starých takmer ihneď po zaplatení.
Na rozdiel od toho barmana predomnou som zaťažený percentami. Aby mi sadli percentuálne náklady na tovar, na prevádzku a na zamestnancov. A či zostane niečo na ďalší rozvoj. Prichádzajú obdobia, kedy sa na vyžehlený rondon pozerám iba ako vysí v kancelárii. Je mu smutno a mne väčšinou tiež. Našťastie, tie obdobia sa striedajú a ja rozmýšľam, ako to v živote vymyslieť, aby som ničím nezaťažený aby som sa zase pravidelne, aspoň na pár dní v týždni stal tým obyčajným barmanom, ktorým som bol predomnou.
A dúfam, že známe “všetko má svoj čas” si ma opäť nájde a potvrdí svoju pravdu, lebo do barového dôchodku sa ešte nechystám!
Posted by: Luboš Rácz
Publikované v časopise Barlife č. 62
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
No comments yet!