OLD FASHIONED
Dik… očúvaj ma sem. Já som si už myslev, že tento koktajl už ví robiť každý. V bárzjakom bare, kde jakože míšajú drinky. Ale ňé. Oni neveďá! Oni neveďá, čo to vlasne je tento drink!
Aby som furt nemudruvav a nekritizuvav šade okolo, povím ti já, mój pekný, o čo tu ide.
Tento drink je normálne otcom šeckých drinkov. Prvá taká veta o koktajle, čo ju napísali prvý raz v novinách v amerike bola, že koktajl obsahuje cuker, vodu, alkohol rózneho druhu, a bitter /toto nevím, jak sa poví po nitránsky/, ale volajme to horké. Ludovo sa to že vraj volalo sling.
Bóv aj jeden barman, kerý o pár rokov neskór vydav prvú knihu barmanskú a tam je tento drink též. No a tam sa tento drink nevolav koktajl, ale Old Fashioned, čo znamená v amerike staromónny. Nevím, či ti to volačo hovorí, ale z toho vyplýva, že už keď sa otvárali prvé bary, ďe sa míšali koktajle, tak už to bolo staromónne! To znamená, že pred tým, jak začav jeden strarší pán, volav sa Tudor, nosiť na koňoch lad, tak volakedy si alkohol rídili vodu a rózne si ho dochucuvali. A to teda znamená, že to je ale poráňe starý drink.
No, já ti povím vec. Víš, k takýmto koktajlom musíš pristupuvať trochu ináč. Trochu si o tom musíš volačo naštuduvať. Trochu ma musíš očúvať.
Tak že čil, keď máme už lad, tak si zebereš taký pohár jak lívaš do neho wisky. Tak si dáš do neho lad a vodu, aby si ho mav studený. Keď si jako frajer, tak ho vyťáhneš z mrazáku. Ale nemusíš mať mrazák, aby si bov frajer. Frajer budeš už aj tak, lebo si dáš ten pohár na chvílu chladiť. Keď ho už máš studený, tak si tú vodu vylej. No a čil príde vec. Čil si zebereš do kléštikov, alebo na servítku kocku cukru, móže byť aj bílá, ale lepšá je trstinová. No a na ňu nakapkáš angosturu z Trinidadu. Ňé nemeckú. Nemci majú dobré tý horké bittre, ale angosturu ňemajú.
No a keď ju máš celú okapkanú, tak ju dáš do toho studeného pohára. Dáš tam potom trošku vody, iba maximálne 2 centilitre. Tú kocku rozmačkáš paličku, čo drvíš limety. Ále mój pekný, ty si musíš dávať pozor, aby si ju nemav od limetov, alebo od volákeho bordelu, tak si ju pekne utri. Najlepšá je na to ale lyžička, čo má taký plochý konec na druhej strane. Víš, jenna strana lyžička, druhá strana ten plochý konec. No a s tým rozdrtíš ten cuker a míšaš to tak asi minútu aj volačo, aby sa ti dosť ten cuker rozpusťev. Nemusí až šecek, ale vačšina. Potom tam dáš tak tri-štyri kocky ladu. Vyberaj také pekné, ňé také polámané. Potom nalej na to 3 centilitre wisky. Najlepší burbón, ale k tomu ešte dójdeme. No a čil to musíš pekne míšať aspoň pól minúty. Záleží od toho, jaký máš ten lad. Na to musíš dávať velký pozor, lebo keď máš taký drobný lad, tak sa ti tam pustí až moc vody. Ty tam trochu vody sťeš, ale ňé zas vela. No a keď to pomíšaš, tak potom daj ďalšé dve-tri kocky ladu a tolko isto wisky, kolko si dav pred tým. No a zas to čil míšaj pekne, aby sa ti tam pustila voda. To musí byť symbióza, to musí spívať! To musí byť lahoda! To musí byť jemne osladená wisky, fajnovo studená a zrídená trošku z vodu a dochutená tými horkými vecámi. No ale ešte neni konec! Ešte pekne z orezávačom, čo s ním šúpe tvoja manka krumple, orežeš pekne tenký pás kóry z pomaranča. Keď ten orezávač nemáš bare, tak si kúp, alebo ukranni manke z domu. Zebereš ten pás kóry medzi prsty a pekne vystrekneš té oleje do toho koktajlu, a potreš ním okraje toho pohára a hodíš ju do drinku donútra. Aby to fajnovo voňalo. A potom ju pekne posuneš hosťovi. Nezabunni čistý obrúsek, kuknúť sa mu do očí a keď mu budeš posúvať ten koktajl, tak mu povedz, že “Váš OLD FEŠN, pane” . Lebo takýto koktajl pijú iba páni. Teda volakedy aj dámy, aj tým chutí, ale ja som myslev jako že Páni z velkým P. Jako Páni hosťi, kerý veďá.
Ale to zme ešte furt ňeni na konci.
Robev som koncept pre jennu diskotéku, teda moderne to volajú klub, ďe púšťajú takú havsovú muziku. No a aj tam som dav tento koktajl do ponuky. Len že… Ty sa ňemóžeš v takom klube, ďe sťú luďá vela rýchlo piť, tak tam sa nemóžeš piplať s cukrom a kapkať na ňeho volačo horké. Tam na to nikdo ňeni zvedavý. Tam to treba rychle. Ale neznamená to, že ňemóžeš tam urobiť dobrý koktajl. Aj tam sa to dá. A luďá to tam pijú, raz tam vypili aj flašu burbónu dvajá takto. No tak tam nedáš ten cuker, ale cukrový sirup. Asi tak 1-2 centi. To ide rychle.
Dobre, ňehajme diskotéku tak. Zeber si, že sťeš byť poránny barman a máš na hosťa trochu čas. Tak mu móžeš ponúknuť rózne podoby takéhoto koktajlu. Namísto cukru móžeš použiť rózne sirupy, alebo likéry. Ale ňé že tam budeš dávať jahodový sirup, alebo bejlýs! To musíš rozmýšlať, čo sa hodí, lebo to by bolo zle. Potom móžeš namísto wisky naláť rózny alkohol, najlepší tmavý. Rum, čo ležav v sude, koňak a tak. Nebudem ti zas šecko vyprávať. Opýtaj sa hosťa, čo má rád, polla toho mu móžeš tento koktajl namíšať. Móžeš použiť aj voláky iný bitter, a aj tam móžeš dať aj citrónovú kóru, aj pomarančovú. Já som už vymyslev vela takýchto koktajlov, tak keď budeš sťeť kukať, jak sa to robí, tak ti tu napíšem jeden mój recept a ty si ho dójdi ochutnať.
Volá sa MAPLE OLD FASHIONED.
Dávam tam do neho javorový sirup, trošku orechových bittrov, keré si vyrábam z troch druhov orechov a mandlí, dobré kocky ladu a rum z Barbadosu. Volá sa že Mount Gay, ale ňeni to pre chlapcov, čo lúba chlapcov. Ňevím, prečo sa tak volá, musím sa volakoho opýtať. Ale je fajnový. Dá sa urobiť aj z iným rumom, napríklad vyzretú Havanu, kerá leží 7 rokov na Kube, alebo čil mám aj Zacapu, čo má čérnu etiketu, ale to je trochu drahé. Ale fajnové.
Posted by: Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
Možno by som nebol jediný kto by privítal viac takýchto článkov o Classic Cocktail možno aj v čírej Slovenčine 🙂 Nedávno som skúšal Old Fasioned podľa iného návodu dnes som to spravil podľa tohto a bolo to o dosť lepšie pre mňa ďakujem za takýto podrobný návod.
Domyno, diky,
clankov o klasickych drinkoch, ako k nim spravne pristupovat som uz napisal viacej, su publikovane v starsich cislach Barmagazinu, preto sa moc nechcem opakovat a trosku to pisem v inom style;)
Tesim sa vsak tvojej pozitivnej reakcie a som velmi rad, ze clanok pomohol. Urcite ich casom bude viac, ale priznam sa, ze si to uz pomaly zacinam setrit na knihu..
Paci sa mi ten Nitriansky jazyk, prijemne spestrenie navodu na jeden z najlepsich drinkov vsetkych cias 🙂
Suhlas, Brejci… diky;)
Lubos a ty vis jaky oldfesn si mi robil ked sme chodili s jameson busom… To bol asi zatial najvac oldfesn aky som kedy pil! Skvela chuť.
Dík za článok, je super 🙂 ešte by som privítal nejaký obrázok , ako by mal vyzerať hotový, naservírovaný
Zacapa je dobra vec