POZITÍVNY BLOG
Po depresívnych postoch som sa rozhodol, že napíšem niečo pozitívne. Snáď po prvý krát idem písať článok, a ani neviem, o čom bude. Iba cítim, že chcem niečo napísať, snáď to bude tým Barmagom, ktorý dnes vyšiel a ja tam nemám článok a ani ma nikto nenaháňa za ďalšie, ktoré treba odovzdať. Pomaly na to prichádzam, lebo hneď vedľa klávesnice mám naliaty pohár champagne z čerstvo otvorenej fľaštičky Mummu a ďalší jemne perlivý mok, ale inej značky ma ešte len čaká. Ale k tomu champagne sa dostanem za chvíľu.
Dnes som čítal jeden zaujímavý článok o sebe /www.samuelchlpek.com/ práve vo vzťahu k BarMagazin-u. Nebudem vám hovoriť, aký má pocit človek, o ktorom píšu. Len chcem povedať, že veľmi držím palce tomuto mladému chalanovi, ktorý sa rozhodol vo svojom veku zverejňovať svoje názory. Pripomína mi to časy, keď som začínal s Paladium blogom a moje prvé články v spomínanom časopise. S tým rozdielom, že ja som mal vtedy po tridsiatke a Samo ešte nemá 20 /ak sa nemýlim / Tak že toľko pozitívne o spontánnej mladosti…
Ešte možno jedna rada všetkým, ktorí sa púšťate do verejného prejavovania svojich názorov: Je dôležité si v každej minúte uvedomiť, že ak máte cieľ zlepšiť veci okolo seba, nedosiahnete to kritikou iných, ale vlastným pozitívnym príkladom. Teraz sa určite tí, ktorí ste mali to “šťastie” čítať niektoré moje publikované a aj tie nepublikované články, v ktorých som nešetril kritikou, smejete. Už dávnejšie som si povedal, že s tým skončím, ale predsa len sa mi aj potom z času na čas stávalo, že som neodolal a napísal som to, čo som si myslel, aj keď to vôbec nebolo podstatné. Nikto mi nedal právo kritizovať. Práve naopak – dostal som možnosť robiť veci lepšie. A to je pre mňa od tejto chvíle podstatné.
Späť k tomu Champagne. Už ste určite niekde čítali, že Champagne je vínom baru. Champagne má zázračnú moc. Povedal by som, že účinkuje rýchlejšie a lepšie ako káva. Žiadna odrodová plantážna, prinesená priamo od farmára z jedného metra štvorcového a upražená načerstvo v tej najlepšej slovenskej pražiarni na čierno, či bledo sa nevyrovná poháru Champagne. Nehovorím o chuti. Hovorím o schopnosti povzbudiť, nakopnúť, osviežiť a potešiť. Nechcem vás nahovárať, aby ste si vypili pohárik. Mne teraz stačí, keď si ho môžem dopriať ja. Nie stále a nie veľa. Ale keď som unavený, keď sa mi vôbec nič nechce, alebo keď ma čaká ešte dlhý večer za barom, pohár Champagne ma nakopne neuveriteľným spôsobom. Nepreháňam. Mám to vyskúšané nie len na sebe, ale aj na svojich kamarátoch a hosťoch.
Suchá, niekedy až trpká chuť, chlebovina z kvasenia, krásne jemné perlenie poteší všetky zmysly. Je elegantné a pre mňa aj univerzálne. Pasuje mi, keď mám na sebe zamatové sako, ale dobre sa s ním cítim aj v tričku a v šiltovke na hlave. No dobre, uznávam, že keď som v saku, tak mi chutí o trošičku viacej. Mám ho rád pred jedlom, aj po. Neublíži mi ani medzi Old Fashionedom a Manhattanom. Ale nikdy ho nekombinujem s obyčajným vínom. Nech je akokoľvek lahodné, v porovnaní so Champagne sa mi zdá ako odstáta svätená voda. /no teraz ma slovenskí vinári ukrižujú… / Nič sa v tejto chvíli nevyrovná sviežemu živému nápoju, ktoré môže byť iba z jedného jediného fľaku na Zemi.
Aby ste ma pochopili, v našom bare predávame aj víno. Pri dnešnej obľúbenosti tohto nápoja si nemôžme dovoliť názor, že víno do baru nepatrí. Myslím si to, ale len potichu. Nemôžem nikdy nikomu uprieť chuť na víno. Zvlášť, ak je za ňu ochotný v mojom bare zaplatiť.
Ale poviem vám úprimne. Ak by som si mal vybrať, nechcel by som žiť životom vína. Chcel by som žiť životom CHampagne….
ps: nepijem víno, ktorým sa oblievajú modelky. Chutí mi to, ktorým sa oblievajú jazdci Fjednotky… 🙂
A pomalými krokmi začínam objavovať veľké veci, ktoré skrývajú malé domy v tejto oblasti a čím ďalej, tým viac túžim navštíviť tieto úžasné miesta…
Posted by: Luboš Rácz
Filed Under
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
No comments yet!