PRAX V ZÁHIRE
Rozhodol som sa dať príležitosť. Príležitosť mladému človeku, ktorý sa chce niečo naučiť. Mal by to byť študent, je samozreje úplne jedno, akého pohlavia.
V rámci projektu School of Barkultur môže študent strednej hotelovej, alebo učňovskej školy pracovať u nás v Záhire ako barback.
Práca Barbacka znamená u nás peknú makačku. Barmani nosia poháre, prázdne fľaše, šálky, či ostatný špinavý riad. Barback to musí vyčistiť od zbytkov, naložiť do myčky, medzi tým, ako sa mu to umýva, naplní ďalší koš použitého riadu. Čistý vyložiť, špinavý do myčky, čistý vypulírovať, zaniesť za bar a tak dokola. To však nie je všetko. Dopĺňanie ľadu, príprava sendvičov, evidencia použitého alkoholu. Medzi to všetko dopresovanie šťavy, rýchla príprava minutého sirupu. A zabudol som na prípravu pred prime timom. Pred ním je treba uvariť nejaký ten sirup, očistiť ovocie, prebrať mätu a prípraviť ďalšie produkty na finálnu spotrebu. Je toho fakt dosť na jedného mladého človeka, ledva sa niekedy stihne najesť. Verili by ste, že práve takáto práca ho posúva oveľa ďalej, ako jeho kolegov, ktorí prišli do práce stáť pri zárubni a suplovať dvere?
Nie je to sranda a človek musí byť odolný. Fyzicky na množstvo práce a psychicky na množstvo stresu, ktoré sa vzhľadom na jeho skúsenosti môže zdať veľký.
To je však len v piatok a v sobotu. Cez týždeň je práca kľudnejšia, aj keď v zásade pomenovanie práce je presne také isté, len v menších množstvách a s menším stresom. Je samozrejmé, že prácu v piatok a v sobotu dám mladému študentovi iba na vyžiadanie. Alebo to dostane ako odmenu za to, že je fakt dobrý. Verte, že barmani túto všetku prácu zvládajú úplne v pohode, u nás takto pracovali všetci bez výnimky.
Ale na praxi, ktorú ponúkam nechcem nikoho zničiť. Fyzicky, ani psychicky. Naopak, chcem mu ukázať, ako máme túto prácu v Záhire radi. Nie všetko robíme na úrovni špičkových svetových barov, ale som si istý, že sa mladý človek má u nás čo naučiť.
Práve cez spomínaný týždeň je príležitosť sa aj niečo naučiť. Ako držať šejker, ako ním narábať a hlavne netriasť sebou, ale šejkrom. Človek pochopí, prečo je dôležitý kvalitný ľad a čerstvé šťavy. Ukážeme mu, ako správne držať barovú lyžicu a ako nalievať cez odmerku. Neurobíme však z nikoho barmana. Barmanom sa musí chcieť stať sám.
Čo to všetko stojí? V zásade je to úplne zadarmo. Ak študent strávi celý večer prácou v barbacku, čo je priamo úmerné práci na rajóne a výške tržby, má prácu zaplatenú. Ak práce nie je veľa a väčšinu času trávi tréningom, nedostáva nič. Ale namiesto peňazí si môže odniesť plný zošit poznámok a zodraté prsty zo stirovania. Aj to je forma odmeny…
Zatiaľ sa mi prihlásili iba dvaja. Obaja majú problém s ubytovaním. Z Nitry nevyužil príležitosť nikto. Samozrejme, je to môj problém, preto že ponuka mala prísť ešte počas školského roku v priestoroch nitrianskych odborných škôl.
Neprišla, tak je toto miesto ešte voľné, tak píšem, aby ste o tom vedeli…
Posted by: Luboš Rácz
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
Ahoj,
viem, že toto nie je to správne miesto na off topic, ale chcel som ťa spýtať, ako sa bežný smrteľník môže dostať k Bar Magazine.
Pred pár týždňami som sa začal zaujímať o tieto témy a po skončení kurzu som trochu stratený v tom, ako sa dostať k informáciám.
Ďakujem.
Matúš, Barmag sa dá objednať cez Slovenskú Poštu, u nás v Nitre ho majú v Oc Max – predajňa tabaku a časopisov
Taktiež, mám jednu otázku, ktorá sa sem moc nehodí, ale neviem, kde sa pýtať. Mal by som záujem o Barkultur kurz, dočítal som sa o ňom v Barmagazíne, ale neviem či sa treba niekde prihlásiť alebo tak. Po tom, ako som bol na workshope Absolut Abroad som zistil, že by som sa rád naučil veci do hĺbky.
Vopred ďakujem za akúkoľvek odpoveď.
Andrej, ďalšia “School of Barkultur” pokračuje v septembri. Dám určite vedieť, sleduj fb profil Barkultur, alebo blog.
Teším sa!