TISÍCROČNÁ VČELA
Túžba spojiť bar s nejakou ďalšou kultúrnou inštitúciou nepochádza iba z mojej barovej závislosti. Je to túžba stará asi tak, ako existuje kultúra “American Baru” a drinkov amerického typu. Vlastne, keď sa nad tým zamýšľam, tak som som z časti naklonený názoru, že niečo podobné divadlu mohlo kľudne vzniknúť vo viac, či menej v opitých hlavách. Bolo asi prirodzené, že sa pri popíjaní vykvasených ovocných šťavách ľudia zabávali medzi sebou tak dlho, až sa z toho postupom času a civilizovaním spoločnosti stala forma umenia. /ale mohlo to byť aj naopak:)/ Podobným vývojom prešilo aj prírodne vykvasené ovocie a jaskyne postupne vystriedali mahagónom obložené steny baru s lustrami.
Pri koncertoch vážnej hudby, alebo operách sa vždy popíjalo Champagne, ktoré, tak ako táto forma umenia, patrilo k vyššej spoločnosti. Podobne to bolo neskôr aj s cocktailami.
Jeden z nich, s názvom Adonis bol vytvorený pri príležitosti premiéry rovnomenného muzikálu na Brodwayi. Písal sa rok 1884 a New York Times oslavne písali nie len o muzikáli, ale aj o drinku, ktorý sa stal na Brodwayi módnym pitím. Mimochodom, úspešný muzikál mal 603 opakovaní, drinkov sa ale vypilo oveľa viac. . Miešal sa so suchého Sherry, sladkého vermútu a pár dashov bitters.
Môj bar sa nachádza hneď za divadlom. Pred barom často parkujú diváci, ponáhľajúci sa na predstavenie a rozhodovanie o mieste baru bolo z časti ovplyvnené aj tým, že by som niekedy rád privítal pekne oblečených hostí, ktorí sa pred premiérou zastavia na skvelý drink. Aby to nebolo iba o pití, ale o spojení s nejakou udalosťou. Aby sa dobrý drink stal súčasťou viacerých kultúrnych zážitkov a patril by tak nejako k tomu. Aby som to prežil reálne, hoci aj v malom meste, nie len prostredníctvom nejakých zážitkov umelcov vo veľkých svetových metropolách.
Pomaly to začína fungovať. Nie vždy, nie každý deň, ale niektoré dni dávajú nádej, že naši hostia spájajú návštevu divadla aj s návštevou baru.
Pri zahájení tohtoročnej divadelnej sezóny, začína sa vždy v polovici septembra, som si starostlivo prečítal pripravovaný program. Zaujala ma ohlasovaná premiéra muzikálu Tisícročná včela, ktorá sľubovala opäť veľké hudobno-dramatické dielo.
Pri príležitosti dnešnej premiéry muzikálu Tisícročná Včela v nitrianskom Divadle Andreja Bagara vznikol u nás lahodný cocktail rovnomenného názvu. Nechýba v ňom samozrejme med, trochu španielskeho polosuchého Amontillado Sherry, pár horkých pomarančových bitters a jedinečný Plymouth gin. Na prvý krát sa mi to zdalo trochu sladké, po pár dňoch som to trošku rezol suchým Manzanilla Sherry. Skvelá, vyvážená a jemne nasladlá kombinácia.
Použitie sladkého medu v Tisícročnej včele je jasné. Víno odkazuje na jej vek, a ostrý Plymouth gin na jej žihadlo. Teším sa tomuto drinku a príležitosti podávať u nás tento drink nie len v čase premiéry tohto muzikálu, ktorý má u divákov veľký úspech. Či to bude platiť aj pri drinku, ukáže čas.
Na záver malý tip. Skvelé Amontillado a Manzanilla Sherry kúpite v potravinách Marks & Spenser
10 ml medový sirup /2:1/
10 ml Manzanilla Sherry
15 ml Amontillado Sherry
40 ml Plymouth gin
2 dashe Orange bitters
Všetky suroviny odmeraj do zachladeného miešacieho pohára, pridaj kvalitný ľad a dobre miešaj minimálne 30-40 sekúnd. Potom drink prelej do vychladeného cocktailového pohára na stopke a zastrekni olejmi citrónovej kôry. Kôru vlož do drinku a podávaj s úsmevom.
15.11.2013, Záhir coffee & drinks, Nitra
Publikované v BarMagazine č.38
Posted by: Luboš Rácz
Photo by: Filip Bucher
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
No comments yet!