ÚVAHA O OBJATÍ
Neviňte ma z toho, že ste tento článok možno už čítali. Mám pár nápadov na dobrú tému, ale ako si mi nevychádza psychické rozpoloženie na vyjadrovanie myšlienok, skôr som v tomto období oveľa citlivejší a vnímavejší na ich príjimanie.
Vymazávam si pracovnú plochu od zbytočností a narazil som na screenshot môjej úvahy publikovanej v jednom starom čísle Barmagazínu takmer pred 8 rokmi. Prečítal som si ju a dovolím si povedať, že ma tie slová zasiahli ešte viac ako pred tým, preto že objatie dostáva zrazu ďalší rozmer, ktorý som v čase písania článku nepoznal a dnes si oveľa viac uvedomujem, že sa stane jedným zo symbolov, že je svet zase v poriadku. Dovtedy si to aspoň pripomeňme.
BARMANSKÉ TELO NA TELO.
Objatie človeka človekom má jasný význam. Objímame svoju rodinu, keď ju znovu vidíme po dlhšom čase. Objímame svoje deti, svojho životného partnera a vyjadrujeme tým lásku a radosť.
V barmanskom živote má však priblíženie tela na telo /podotýkam, že v šatách/ svoj zvláštny význam. A neviem, či v iných profesiách má taký význam, ale ako tak pozorujem barovú scénu pri rôznych príležitostiach, dá sa v ňom vidieť veľa špecifických obrazov.
Prvý krát som objatie dvoch barmanov začal vnímať v predvečer druhého Barconventu. Keď pri prvom som sa konečne zoznamoval s barmanmi, s ktorými som bol dovtedy virtuálne prekáblovaný, iba zdvorilostným zoznamovacím potriasaním rúk, pri druhom už to bolo srdečnejšie. Prežili sme spolu pár drinkov, vymenili si pár názorov a mailov.
Zaujímavé je, že objatie dvoch barmanov vás môže na malú chvíľu odstaviť. Môžte sa cítiť odstrčený, či menej dôležitý a vážený. Slabším povahám, väčšinou mladým barmanom nie je jedno, keď stoja pri bare, popíjajú svoj prvý Manhattan a všetky veľké mená sa okolo nich objímajú a rozprávajú, spomínajú na prežité barové večery a človek si môže zrazu pripadať zbytočný. Až do chvíle, kedy mladého barmana jeden z objímajúcich sa nepredstaví druhému objatému a mladý barman sa môže už na druhom stretnutí zapojiť do objímacieho rituálu.
Barmani si vzájomným objatím dávajú najavo, že sa rešpektujú, že uznávajú prácu toho druhého, že ho majú radi ako človeka a že s ním radi strávia čas a dajú si s ním radi aspoň jeden drink. Zároveň, väčšinou podvedome, dávajú okoliu najavo, že nie sú iba jedni z mnohých zúčastnených, ale že sú to ostrieľaní harcovníci, ktorí sa na svetovej scéne pohybujú už nejaký ten čas.
No a povedzme si otvorene, ak sa na Barconvente objímete s Philom Duffom, tak vaše sebavedomie dokáže stúpnuť o pekných pár centimetrov. Cítite jemne závistlivé pohľady barmanov, ktorí rozoberajú barovú scénu so všetkých strán s neutíchajúcou snahou niekam patriť. Ak vás objíme taký Garry Regan, či Charles Schumann, tak si okamžite získavate rešpekt očitých svedkov bez toho, aby ste namiešali čo i len jeden drink.
Nerobím si však z toho srandu, aj keď mi to v niektorých prípadoch príde smiešne.
Cítim výnimočné spojenie s ľuďmi, ktorých môžem objať. Takých pokladám za svojich kamarátov, za ľudí, ktorých si veľmi vážim a po počiatočnom rešpekte a pár prepitých nociach sme zistili, že zdieľame spoločné hodnoty. A je mi úprimne jedno, kto sa pozerá, neobjímam sa preto, aby som získal na kredite. Objatie vnímam ako spojenie srdca a barmanskej duše. A v tomto sa, myslím, odlišujeme od bankárov, lekárov, či obchodníkov s cennými papiermi…
Publikované v Barmagazine č. 34, Máj 2013
Prečítali ste vyše 570 slov a trvalo vám to 3 minúty. Alebo tak nejako, záleží, či ste medzi tým pozerali do mobilu.
Posted by: Luboš Rácz
foto: Slovak barshow 2017
Filed Under
-
Najnovšie články
Vyhľadávanie
Archív
- september 2024 (1)
- apríl 2024 (1)
- marec 2024 (2)
- február 2024 (2)
- december 2023 (1)
- november 2023 (1)
- jún 2023 (1)
- máj 2023 (1)
- január 2023 (1)
- september 2022 (1)
- august 2022 (1)
- máj 2022 (2)
- január 2022 (2)
- november 2021 (1)
- september 2021 (1)
- apríl 2021 (1)
- marec 2021 (2)
- február 2021 (2)
- január 2021 (2)
- november 2020 (1)
- marec 2020 (2)
- február 2020 (1)
- január 2020 (2)
- december 2019 (1)
- september 2019 (1)
- marec 2019 (2)
- február 2019 (2)
- január 2019 (1)
- december 2018 (1)
- október 2018 (4)
- september 2018 (1)
- august 2018 (1)
- júl 2018 (1)
- apríl 2018 (3)
- január 2018 (3)
- december 2017 (2)
- október 2017 (2)
- september 2017 (5)
- august 2017 (1)
- december 2016 (1)
- október 2016 (1)
- august 2016 (2)
- júl 2016 (2)
- jún 2016 (1)
- máj 2016 (1)
- apríl 2016 (1)
- január 2016 (1)
- december 2015 (1)
- november 2015 (1)
- október 2015 (1)
- september 2015 (3)
- august 2015 (3)
- jún 2015 (3)
- máj 2015 (2)
- marec 2015 (1)
- december 2014 (1)
- november 2014 (2)
- október 2014 (1)
- september 2014 (1)
- august 2014 (4)
- júl 2014 (1)
- jún 2014 (1)
- máj 2014 (3)
- apríl 2014 (1)
- marec 2014 (1)
- február 2014 (2)
- január 2014 (3)
- december 2013 (3)
- november 2013 (3)
- október 2013 (5)
- september 2013 (2)
- august 2013 (5)
- júl 2013 (4)
- jún 2013 (1)
- apríl 2013 (3)
- marec 2013 (2)
- február 2013 (1)
- január 2013 (2)
- december 2012 (3)
- november 2012 (1)
- október 2012 (2)
- september 2012 (4)
- august 2012 (1)
- júl 2012 (1)
- jún 2012 (1)
- máj 2012 (1)
- apríl 2012 (2)
- marec 2012 (3)
- február 2012 (2)
- január 2012 (5)
- december 2011 (5)
- november 2011 (3)
- október 2011 (3)
- september 2011 (4)
- august 2011 (5)
- júl 2011 (4)
- jún 2011 (1)
Kategórie
- BAR MAGAZINE (14)
- BARkultur (66)
- barmanské udalosti (2)
- BARMANSKÉ VIANOCE (1)
- BARY (3)
- DOBRÉ VECI (8)
- DRINKS (16)
- George Nemec (1)
- KNIHY (1)
- NÁZOR (11)
- Nezaradené (75)
- OSOBNOSTI (10)
- Pernod Ricard (5)
- PRODUKTY (1)
- SCHOOL OF BARKULTUR (2)
- SPIRITS (5)
- SÚŤAŽE (13)
- TIPY A RADY (11)
- UDALOSTI (29)
- VIDEO (1)
- ZÁHIR (23)
Blogroll
SK & CZ
ENGLISCH
DEUTSCH
No comments yet!